Tornjak-Bosanskohercegovački pastirski pas

  Tornjak-Bosanskohercegovački pastirski pas

  Tornjak (u Međunarodnom kinološkom  savezu, pod rednim brojem 355, zvanično priznat pod nazivom bosanskohercegovački-hrvatski pastirski pas Tornjak) je pasmina pastirskog psa koja živi na području BiH i Hrvatske. Tornjak je kao autohtona pasmina registrovan 9. maja 1981. godine pod imenom “Bosanskohercegovački pastirski pas – tornjak”, a 2007 je preimenovan u “bosanskohercegovački-hrvatski pastirski pas – tornjak”.

  “Poštuj svog zaštitnika stada, ako želiš da ti ovce žive u miru!” – Sokrat o psima svog vremena (470 – 399 g. prije Krista)

  Istoričari su ga zabilježili prije devet vijekova pod imenom Canis montanus, odnosno planinski, ovčarski pas čija je funkcija od jedanaestog stoljeća bila zaštita stada od pljačkaša i krupnih predatora kao što su vuk i medvjed. Na području Bosne i Hercegovine živi u velikom broju, kao specifičan pas koji je tu postojao i unazad bar 1.000 godina, a sasvim vjerovatno i puno prije. Od davnina stanovništvo ga je u tim krajevima nazivalo tornjak. Ime potiče od riječi “tor”, prostor u kojem borave i odmaraju ovce na planinskoj ispaši. Kada ovce borave u torovima tornjake je moguće vidjeti kako leži uz ogradu ne dopuštajući nikome da se približi bez prisustva vlasnika stada.

  Tornjaci su krupni psi sa vrlo snažnim i skladnim oblikom tijela, 60-75 cm visoki, razne boje dlake (crne, bijele, sive, žute, smeđe i crvene), dlaka mu je na prijelazu između kratke u dugu sa osnovnom bijelom bojom i flekama po tijelu i glavi. Dlaka je tako složena da ga štiti od svih vremenskih nepogoda. Štenadi vrlo brzo rastu i postaju odrasli psi težine od 40 do 60 kg, ovisno da li je ženka ili mužjak. Jako je žilav, izdržljiv i skroman pas, naizgled bez imalo agresije vrlo odlučno i požrtvovno brani obitelj ili stado i odbija nepoznatete, te se ponaša vrlo zastitnički kada su u pitanju djeca. Izvrstan je plivač u čemu mu pomažu razvijene kožice između prstiju, koje su nastale zbog hodanja po snijegu kao krplje.

  1a1996. godine je predstavljen na jednoj bosanskoj poštanskoj marki.