Trčanje i to: Druženje sportskih rekreativaca s ambasadorom Mattom Fieldom

  Trčanje i to: Druženje sportskih rekreativaca s ambasadorom Mattom Fieldom

  Sinoć je u My Faceu na Vilsonovom šetalištu, u organizaciji Udruženja sportista rekreativaca “Trčanje i to” (#TiTo), upriličeno druženje sportskih rekreativaca s ambasadorom Velike Britanije u BiH Mattom Fieldom.

  U svom nastojanju da pokažu da je sport za sve nas i da je trčanje aktivnost koju mogu upražnjavati svi neovisno o dobi, spolu, seksualnoj orijentaciji, kilogramima, religiji…, sportski rekreativci su pokrenuli inicijativu pozivanja ambasadora stranih zemalja u BiH da se pridruže njihovim treninzima.

  – Prvi takav trening počeo je okupljanjem u My Faceu u Vilsonovom šetalištu, kafom i druženjem s ambasadorom Velike Britanije u BiH, Mattom Fieldom. Grupa je prvo predstavila svoje aktivnosti i upoznala ambasadora Fielda, a nakon toga, u 21 h zajedno smo istrčali 4 kilometra laganom brzinom koju su mogli pratiti svi, kako članovi grupe tako i svi građani koji su nam se pridružili. Tako smo željeli poslati poruku o značaju fizičke aktivnosti u životu svakog čovjeka, ali i o značaju upoznavanja, druženja i razmjene različitih iskustava. Grupa je za gospodina Fielda spremila prigodan poklon (#TiTo majicu), a u finish treninga gospodina Fielda dočekali smo s našom #TiTo medaljom – kaže predsjednica URS “Trčanje i to”, Nudžejma Softić.

  NEFORMALNA GRUPA

  Sljedeći na listi ambasadora koji će trčati sa sportskim rekreativcima je italijanski ambasador u Bosni i Hercegovini, Nicola Minasi.

  – Već imamo pristanak, a uskoro se bacamo u realizaciju ovog treninga. Pozivam ovom prilikom sve građane i građanke da nam se pridruže i da zajedno najprije rade na sebi, a onda da se umrežavaju i da s nama rade na svim navedenim i svim projektima koji nas tek čekaju. Sve ideje su dobro došle!

  Udruženje sportista rekreativaca “Trčanje i to” (#TiTo) nastalo je sredinom 2017. godine u Sarajevu kao neformalna Facebook grupa trkača, okupljena u zajedničkim interesima i misiji uključivanja što većeg broja građana u trčanje kao aktivnost s izuzetno pozitivnim učincima na psihofizičko zdravlje, ali i na društveni život velikog broja osoba koje tu aktivnost upražnjavaju, nastojeći javnosti pokazati da je sport pravo svakog od nas.

  – U godinu i po, od nastanka do danas, članovi i članice ovog Udruženja osmislili su i proveli niz izuzetno značajnih i korisnih projekata, a među najznačajnijim su Project 130+, proces promjene životnih navika kod pet osoba koje su imale više od 130 kilograma u roku od godinu dana, zatim #TiTo fond iz kojeg se svaki mjesec novčano pomažu članovi grupe u ostvarenju sportskih i drugih ciljeva, zatim kupovina specijalnih invalidskih sportskih kolica Mirzi Podžiću, koji je trajno vezan za invalidska kolica već 20 godina, a koji je s njima završio polumaraton, plaćanje atletske škole djeci članova grupe itd. Osim ovoga, članovi grupe se edukuju o temama koje su značajne za njihove aktivnosti, pa tako okupljaju stručnjake koji im govore o ishrani, treninzima, efikasnoj upotrebi vremena, organizaciji i slično – kaže Nudžejma.

  PROMJENA ŽIVOTNIH NAVIKA

  U Projectu 130+ okupljeno je pet osoba koje su imale od 140 do 170 kilograma, s ciljem da kroz godinu dana učestvuju u procesu kompletne promjene životnih navika.

  – Program smo osmislili u saradnji sa stručnjacima u svom poslu – liječnicima, psiholozima, nutricionistima, fitness trenerima, maserima… S njima radi čitav tim, a pokretači i voditelji samog projekta smo Jasmin Harbinja i ja. Naš cilj je bio i u tome smo uspjeli da projekt bude besplatan za učesnike, a da je njihova obaveza zauzvrat ispunjavati što je moguće više treninga. Trenutno smo u desetom mjesecu projekta. Kako nije jednostavno odjednom mijenjati nešto u šta ste godinama ulagali, prolazimo kroz različite faze – od toga da se volimo najviše na svijetu do toga da se svađamo oko sitnica, ali činjenica da je svih pet osoba i nakon 10 mjeseci i dalje u projektu i nisu istupile iz njega znači da nešto dobro radimo – kaže Softić.

  Dosadašnjim rezultatima su, kaže Nudžejma, izuzetno zadovoljni, budući da je pristup dosta individualiziran i ne može biti isti za svakog od njih petero. Troje od pet učesnika projekta su uspjeli da svedu ispod 130 kilograma, što im je bio prvenstveni cilj što se tiče kilaže.

  – Četvrti učesnik je vrlo blizu toj magičnoj cifri, a jedna od učesnica vjerovatno neće uspjeti skinuti ispod te cifre, ali to nije toliko bitno. Najbitnije je da su oni kroz čitav proces povećali samopouzdanje, naučili kako se hraniti i bez programa nutricioniste, da aktivno provode svoje slobodno vrijeme, da imaju ciljeve i načine kako da do tih ciljeva dođu, što prije nije bio slučaj. Odgovor na pitanje šta je nečiji cilj ne može biti „Da smršam“. Mršanje je posljedica mnogih drugih aktivnosti i odnosa prema životu i ono dolazi kao nagrada za niz stvari koje napravite. Proces mršanja treba posmatrati upravo tako. Osim toga, svi koji mršaju moraju biti svjesni da ne mogu za godinu dana ili još manje izgubiti kilograme koje su skupljali godinama. Potrebno je mnogo strpljenja i predanosti i ako niste spremni odvojiti vrijeme za sebe, nemojte se maltretirati dijetama i polovičnim rješenjima. Mršanje je, prije svega, posljedica promjena loših životnih navika.

  Samila Ivković, Furaj.ba