Trebević u znaku Dana žena

  Trebević u znaku Dana žena

  Trebević je četvrti put zaredom bio u znaku Dana žena koje su svoj praznik obilježile pješačenjem do najvišeg vrha ove sarajevske planine. 

  Bez obzira na nepovoljnu vremensku prognozu, 65 žena, svih generacija, su u nedjelju bile učesnice osmomartovskog pohoda, pješačeći  pravcem Ravne (Prvi šumar) – Dobre vode- planinarski dom Vaso Miskin Crni do najvišeg vrha Trebevića – Sofe na 1.629 metara nadmorske visine.

  Uprkos kiši,  jakom vjetru na vrhu Trebevića, snijegu, ledu i oborenim stablima po pojedinim dijelovima  staze kojom su se kretale, planinarke su šalama, smijehom i pjesmom napravile lijepu atmosferu tokom pješačenja.

  Bio je to četvrti zaredom planinarski pohod žena do vrha Trebevića upriličen povodom Međunarodnog dana žena.

  Organizatori Planinarski savez Kantona Sarajevo i Stanica planinarskih vodiča Sarajevo namjeravaju da ovaj pohod  nazvan “100 žena na Trebević”  postane tradicionalano planinarsko obilježavanje Dana žena.

  Žene su bile i vodiči na osmomartovskom pohodu.  Sanja Korać, glavni vodič, bila je na čelu kolone, a Hasna Smječanin, Emina Mujić Rajković  i Mubera Pandža su pratile središnji dio i začelje kolone.

  Po povratku sa uspona žene su se uz ručak družile u Napretkovom domu na Trebeviću gdje su im organizatori pohoda darivali tradicionalni osmomartovski cvijet karanfila.

  Planinarski savez Kantona Sarajevo i Stanica planinarskih vodiča Sarajevo prvi su put organizirali pohod “100 žena na Trebević” u martu 2014. godine.

  Međunarodni dan žena se “planinarski” u  Sloveniji obilježava pohodom “100 žena na Triglav”, a u  Hrvatskoj je to uspon “100 žena na vrh Mosora”.

  FENA