Tri najluđa ziplinea u Bosni i Hercegovini

Tri najluđa ziplinea u Bosni i Hercegovini

Rijetko koja atrakcija će vam pružiti navalu adrenalina kao sve popularniji zipline kojih je u avanturističkim parkovima širom Bosne i Hercegovine sve više, no tri su najpopularnija. Kada skupite hrabrosti i usudite se spustiti niz ove atraktivne sajle, sve što možete je prepustiti se dok vam adrenalin kola venama i uživati u pogledu kakav se rijetko doživljava.

Zipline u Jajcu

Autorica: Semra Hodžić

Mostar – zipline s čarobnim pogledom na grad

U posljednje vrijeme u Mostar svi rado odlaze kako bi ga vidjeli iz do sada neviđene perspektive. Na brdu Fortica iznad grada nikao je istoimeni park koji nudi avanturistički sadržaj za svakoga. Park je najprije privukao pažnju javnosti zbog ziplinea na kojem možete doživjeti nezaboravno iskustvo spuštanja u ukupnoj dužini od 1.000 m sa prekrasnim pogledom na Mostar i okolinu. Ukoliko ovo nevjerovatno iskustvo želite podijeliti s nekim, niz zipline se možete spustiti i u tandemu. Osim velikih, u spustu niz zipline mogu uživati i mališani na dječijim sajlama dužine 20 i 50 metara. No, tu nije kraj avanturama na Fortici! Kad ste se već odvažili na zipline, prošetajte se i šetnicom sa staklenim podom koja je nova atrakcija u bogatoj turističkoj ponudi Grada Mostara. Visoka je oko 15 i duga oko 35 metara, a pogled i iskustvo koje pruža pamtit ćete cijelog života. Tu je i adrenalinski viseći most dug 35 metara, odnosno prva mostarska via ferrata, a ljubitelji adrenalinskih sportova mogu još uživati i u sportskom penjanju, te stazama za hiking i biciklizam.

Zipline u Mostaru

Radno vrijeme: U periodu zimskog računanja vremena ZIP LINE će raditi samo danima vikenda od 10h do 17h ako su vremenski uslovi povoljni. Za sve koji dolaze van Mostara poželjna je rezervacija.

Jajce – spust preko vodopada

Ukoliko ste u potrazi za načinima kako provesti uzbudljivo ljeto, onda će vam Jajce pružiti istinsku dobrodošlicu! Prošle godine među ljubiteljima avantura odjeknula je vijest kako se u kraljevskom gradu Jajcu od sada može uživati u novoj turističkoj ponudi – u ziplineu preko jednog od najljepših vodopada na svijetu, u samom centru grada, dugom 250 metara. Ovu jedinstvenu avanturu doživjet ćete prvim spustom niz sajlu koja ide preko kanjona Vrbasa na vidikovac preko puta vodopada Plive, a potom s te lokacije preko vodopada u Gradski park. U pogledu na ovaj veličanstveni vodopad uživa se sa svih strana, no oni koji su se spustili niz zipline kažu da je ovaj neprocjenjiv. Spust preko jednog od najljepših vodopada na svijetu iznosi 20 KM, a ograničenje za one koji se žele u ovoj avanturi okušati je da imaju do 110 kilograma.

Foto: JU Agencija Jajce

Radno vrijeme: Svakim danom od 10 do 18 sati.

Peć Mlini – zipline s pogledom na kanjon Tihaljine

Uz sami izvor rijeke Tihaljine, u općini Grude, smjestio se vrlo atraktivan adrenalinski i avanturistički park sa toliko sadržaja da u njemu možete provedete cijeli vikend. Jedan od najatraktivnijih je zipline u kojem možete uživati u jedinstvenom pogledu na kanjon i dolinu rijeke – Tihaljine. Zipline je postavljen duž gotovo cijelog parka i polazi sa brda Petnjik iznad Peć Mlina. U cijenu spusta je uključen najam opreme, obuka na probnom ziplineu, pomoć instruktora i ulaz u Peć-Mline i Ravlića pećinu, jednu od najstarijih u Evropi. U ovom čudesnom parku možete isprobati i via ferratu, te se okušati i u sportskom penjanju na dva penjališta na stijenama. Ukoliko ste od onih koji vole osjetiti tlo pod zemljom, uživat ćete i samo u šetnji ovim parkom – do pećine, uz izvor rijeke i oko starih mlinova.

Foto: Outdoors.ba
Radno vrijeme: Za korištenje adrenalinskog dijela (zip line, via ferrata, sportsko penjanje) nazovite broj 063/326-040 ili se javite na email: pecmliniap@gmail.com. Obavezna je prethodna najava.

Zato što jedan članak nije dovoljan…

ZIPLINE “BITKA NA NERETVI” – NOVA ATRAKCIJA JABLANICE

KONJIČANI UREĐUJU KUPALIŠTA: NA NERETVICI NAPRAVILI ZIPLINE

IZLETIŠTE JAVOROV DO: BIJEG OD SVAKODNEVNICE

MATINSKI VIS KOD ŽEPČA – IZLETIŠTE SA ZIPLINEOM I ADRENALINSKIM PARKOM