Trideset modnih dizajnera iz Evrope učesnici su European Fashion Passporta Sarajevo 2019

  Trideset modnih dizajnera iz Evrope učesnici su European Fashion Passporta Sarajevo 2019

  Krajem septembra Sarajevo će biti domaćin modnog festivala European Fashion Passport 2019.

  Učesnici European Fashion Passporta su modni dizajneri  iz dvadesetak evropskih zemalja. Publika će imati priliku uživati u trideset dizajnerskih revija koje će se održati u Sarajevskom ratnom teatru (SARTR-u) 27. i 28. septembra. Organizatori European Fashion Passporta su u konkurenciji više od sto evropskih mladih modnih dizajnera izabrali trideset koji će svoje kolekcije predstaviti u Sarajevu.

  Modni dizajneri koji učestvuju na European Fashion Passportu 2019. od 27. do 29. septembra su iz dvadesetak zemalja: Albanija, Crna Gora, Holandija, Sjeverna Makedonija, Hrvatska, Srbija, Italija, Španija, Slovačka, Litva, Latvija, Kosovo, Kipar, Belgija, Mađarska, Slovenija, Švedska, Bosna i Hercegovina i dr.

  – Raditi s mladim i perspektivnim modnim dizajnerima iz cijele Evrope je privilegija. Veoma sam sretan što imam tu čast da budem art direktor European Fashion Passporta 2019. Sarajevo će imati priliku da vidi izvrsne modne revije tridesetak dizajnera i najteži dio posla upravo je i bio odabrati učesnike jer konkurencija je bila izvanredna- rekao je Adnan Hajrulahović Haad bh. modni dizajner i art direktor European Fashion Passporta 2019.

  Pored revija i programa European Fashion Passporta koji Sarajevo stavlja na vrh evropskog modnog kalendara krajem septembra, trideset dizajnera će imati i četiri stručne radionice. Cilj projekta je da pored prezentacije i revija dizajneri dobiju mogućnost dodatne edukacije, zajedničkog rada, ali i izgradnje evropskog tržišta i modne scene Evrope u segmentu mladih modnih dizajnera.

  Interesovanje za program je veliko, a projekat je podržan od strane Španske, Belgijske, Slovačke, Mađarske i Holandske ambasade u BiH, te ureda EU u BiH.