Trka za demokratiju na Vilsonovom šetalištu

  Trka za demokratiju na Vilsonovom šetalištu

  Generalni pokrovitelji trke su Ambasada Republike Turske u BiH, ZiraatBank, TIKA – Turska agencija za koordinaciju i saradnju, Yunus Emre Institut, Fondacija Maarif i Međunarodni univerzitet u Sarajevu.

  Sarajevo, 15. juli 2017. (Samir Yordamoviç – Anadolu Agency )

  Ova trka je sportski događaj, ali je u međuvremenu i društveno odgovorna. Cilj trke je okupljanje predstavnika svih generacija i slanje poruke podrške ne samo turskom već i svim narodima širom svijeta, koji promovišu vrijednosti mira i demokratije.

  Trka za demokratiju – 15. juli, koja se ove godine održava po drugi put, dan je kada je naša zemlja pogođena pokušajem udara na demokratiju. Trka za demokratiju – 15. juli bit će istovremeno odavanje počasti i sjećanja na naše građane koji su izgubili život tokom pokušaja napada na demokratiju. Želio bih da se zahvalim svima na podršci pri organizaciji, bosanskohercegovačkim vlastima, Vladi Kantona Sarajevo, kao i turskim institucijama i organizacijama koje posluju u Bosni i Hercegovini. Očekujemo vas na Trci za demokratiju – 15. jula u velikom broju”, rekao je ambasador Republike Turske u BiH, Haldun Koç.

  Na ovoj kratkoj utrci/šetnji od 3,5 km, koja će startati ispred Ambasade Republike Turske i voditi kroz prelijepo Vilsonovo šetalište, očekuje se učešće i do pet stotina učesnika i učesnica. Dionica se može brzo preći i šetnjom, a učešće je dostupno i osobama koje ne treniraju redovno. Cilj je da se okupi što veći broj učesnika i da ova manifestacija postane tradicionalno sportsko druženje građana.

  Učešće na ovoj utrci je besplatno, a svi zainteresovani učesnici moći će podići svoje startne brojeve u nedjelju, 15. jula od 8.00 do 9.45 sati na štandu u zoni starta/cilja trke. Svi trkači će dobiti specijalnu dri fit majicu prije trke, kao i osvježenje prilikom prolaska kroz cilj.

  Za tri najbolja učesnika i učesnice u obje kategorije pokrovitelji trke pripremili su vrijedan novčani nagradni fond.