Turističke vrednote Unsko-sanskog kantona uskoro na znakovnom jeziku

  Turističke vrednote Unsko-sanskog kantona uskoro na znakovnom jeziku

  Prvi film na znakovnom jeziku o ljepotama Bosne i Hercegovine – #BiHuPokretu, rađen pod pokroviteljstvom organizacije Humanity in Action Bosnia and Herzegovina, dobiva svoj nastavak.

  Ajla Keško, Hata Kujraković i Tajra Hadžić, diplomirane studentice Međunarodnih odnosa i evropskih studija, koje su na nesvakidašnji način, pokretima prstiju i okom kamere donijele na filmsko platno najljepše priče o četiri bh. grada: Banjaluci, Jajcu, Mostaru i Sarajevu, uskoro će predstaviti i čari Unsko-sanskog kantona na znakovnom jeziku.

  Ovim projektom želimo podstaći druge da uče znakovni jezik, raditi na demarginalizaciji osoba sa oštećenjem sluha, ali i predstaviti Bosnu i Hercegovinu kao jedno inkluzivno društvo – kaže Tajra.

  Uz podršku JU Razvojna agencija Unsko-sanskog kantona, ekipa #BiHuPokretu je posjetila i ovaj dio Bosne i Hercegovine te, uz pomoć g. Nasera Husića, tumača znakovnog jezika, snimila kratki film o vrednotama Unsko-sanskog kantona na znakovnom jeziku koji će uskoro biti dostupan široj javnosti.

  Zahvaljući saradnji sa Razvojnom agencijom Unsko-sanskog kantona, #BiHuPokretu će imati nastavak. Jako nas raduje što postoji ovakva zainteresovanost za naš projekt jer, pored promocije turističkih potencijala kojim naša domovina obiluje, mi radimo i na promociji znakovnog jezika – poručila je Hata, dodajući kako treba ukazivati na nedaće sa kojima se susreću osobe oštećenog sluha i raditi na poboljšanju njihovog statusa u društvu.

  Prema popisu stanovništva iz 2013. godine, u BiH živi oko 70 000 registrovanih osoba sa oštećenjem sluha. Razvojna agencija USK, koja je osnovana u cilju pridonošenja privrednom rastu i razvoju USK i sjeverozapadne BiH, prepoznala je važnost ovog projekta te obezbijedila sredstva da ova pozitivna priča dobije svoj nastavak.

  Shvativši značaj projekta “BIH u pokretu”, naša institucija je svojim skromnim doprinosom podržala rad na snimanju kratkog promotivnog video isječka koji će na poseban način, koristeći se znakovnim jezikom, promovisati Unsko-sanski kanton, pa tako ljepote i našeg kraja učiniti vizuelno dostupnim širom Ovakve i slične ideje zasigurno zaslužuju pažnju svih u Bosni i Hercegovini te se nadamo da će to i drugi prepoznati, kako bi ova pozitivna priča nastavila da živi – izjavio je gospodin Samir Jodanović, direktor Razvojne agencije USK.

  Članice grupe #BiHuPokretu dodaju kako su istinski uživale u ljepotama Bosanske krajine te da su mnogo toga naučile.

  Zaista smo oduševljene gostoprimstvom i znamenitostima koje smo imale priliku posjetiti u Bihaću i Cazinu i svakako preporučujemo svima da obavezno posjete Nacionalni park Una, kao i Rotary Osim Razvojne agencije USK, veliku zahvalnost dugujemo i gospođi Dijani Dedić, koordinatorici za evropske integracije Vlade USK, gospodinu Elviru Hadžiću, Gradskoj upravi Grada Cazina kao i mnogim drugima iz USK na nesebičnoj pomoći i podršci – kaže Ajla.

  Film #BiHuPokretu dostupan je i na online platformi YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=qtQs4CdxQgE&feature=youtu.be gdje će uskoro biti objavljen i kratki film na znakovnom jeziku o Unsko-sanskom kantonu.