Tuzlanska atrakcija: Panonska jezera

  Tuzlanska atrakcija: Panonska jezera

  Panonska jezera su umjetna jezera smještena u srcu Tuzle. Predstavljaju slanu oazu i jedinstveno mjesto za kupanje i relaksaciju tokom vrelih ljetnih dana, kojim se u cijeloj Evropi može pohvaliti samo Tuzla.

  Unutar kompleksa se nalaze plaže, ugostiteljski objekti, uređeni prostori za zabavu djece i prostor za fitness, a ponuda iz oblasti kulturnog turizma su Arheološki park- neolitsko sojeničko naselje i Geološki muzej. U zimskom periodu, najlmađi i tinejdžeri vrijeme provode  na gradskom klizalištu Panonika gdje se organizuje  škola osnova klizanja i puno zabavnih zimskih programa. 

  Spoj prirodnog resursa – soli, ideje i ljudske ruke iznjedrio je Panonska jezera u centru grada koja se prostiru na površini od 75.000 m2, kao vrhunski ekološki projekat jedinstven na prostorima jugoistočne Evrope. Prvo jezero, napravljeno 2003. godine, ima ukupnu vodenu površinu od 10.140 m2, drugo, napravljeno 2008. godine, ima vodenu površinu od  5.300 m2, a treće jezero je izgrađeno 2012.godine sa vodenom površinom od 3.850 m2, površina šljunkovitih plaža od 24.000 m2, čime je obezbjeđen dnevni kapacitet cijelog kompleksa od 17.000 gostiju. Posljednje jezero dizajnirano je u formi dva manja i spojena jezera s prelivnicom i mnogo adrenalinske zabave, vodenim toboganima, hidromasažerima i vodenim gejzirom. Posebna atrakcija kompleksa su slani slapovi s vodenim kaskadama i bazenima.

  Adrenalinski park i ljekovita svojstva

  Slane slapove, kao posebnu atrakciju, krasi pet vodenih kaskada i dva bazena za kupanje, pri čemu inhaliranje isparenja slane vode veoma pogoduje relaksaciji od stresa, bolestima disajnih organa, glavoboljama i općem poboljšanju zdravlja i raspoloženja.

  Voda kojom se pune jezera predstavlja kombinaciju tehnološke vode i slane vode visoke koncentracije (300 mg/l) i uvijek je na nivou slanosti morske vode (35 g/l). Voda Panonskog jezera sadrži i minerale poput kalcija, natrija, sumpora, joda, broma, koji stvaraju jedinstven spoj ljekovite i opuštajuće mješavine minerala, kao nijedan drugi u BiH ili šire.


  Priznanja koja prate Panonska jezera 

  Kompleks Panonskih jezera, kao jedina slana jezera u Evropi, sa svojom turističkom djelatnošću (atraktivnost, čistoća vode i okoliša, dobra i jeftina usluga, lokacija, veliki broj posjetilaca) presudno je uticao na donošenje odluke o nagradi Općini Tuzla u izboru za najbolji turistički grad u BiH – Zlatna ruža za tri sezone kao i nagrade Zlatna ugostiteljska kruna u kategoriji posebnog njegovanja odnosa prema tradicionalnim kulturnohistorijskim vrijednostima BiH. Slana jezera dobitnici su druge nagrade 2012 UNWTO ULYSSES AWARD najvišeg priznanja Svjetske turističke organizacije Ujedinjenih nacija za inovacije u javnim politikama i upravljanju, za projekat „Valorizacija prirodnog naslijeđa – Panonska slana jezera u Tuzli“ koja se dodjeljuje za inovacije u oblasti turizma. Grad TUZLA i Panonska jezera dobitnici su Međunarodne turističke nagrade ZLATNI INTERSTAS 2013 za izuzetan doprinos razvoju turizma grada Tuzle i značajan doprinos razvoja turizma BiH u cijelosti.


  Udaljenost:

  Sarajevo – Tuzla 126.7 km

  Više informacija pogledati na

  Panonika.ba

  Šetalište Slana Banja b.b.

  kontakt@panonika.ba

  035/246 – 711

     NLB BANKA#OkvirPomoći

  Mikro i mala preduzeća su važan stup ekonomije – a pretrpjeli su velike štete radi pandemije koronavirusa i njima će biti potrebno najviše podrške za ponovno pokretanje. NLB Banka kroz ovaj projekat želi pomoći širenju pozitivnih poduzetničkih priča te je zajedno s partnerima Mastercard, MaxMedia, Oslobođenje, Klix i OBN TV pokrenula kampanju #OkvirPomoći, kroz ustupljeni prostor za oglašavanje, koji će pomoći malim poduzetnicima, poljoprivrednicima i mikro i malim kompanijama da prevaziđu posljedice krize.