Tvrđava Kamengrad kod Sanskog Mosta – pogled iz orlovske perspektive

  Tvrđava Kamengrad kod Sanskog Mosta – pogled iz orlovske perspektive

  Na teško pristupačnoj stijeni obrasloj bujnom vegetacijom, iznad mirnog naselja nadomak Sanskog Mosta, uz rijeku Blihu ugnijezdio se još od srednjovjekovnog doba stari grad Kamengrad. 

  Foto: YouTube/Printscreen

  Ostaci starog grada nalaze se 11 kilometara od Sanskog Mosta, na putu prema Bosanskoj Krupi. U njegovoj široj okolini pronađeni su ostaci prahistorijskog života u pećini Hrustovača i antičkog perioda, ilirskog plemena Mezeja i Rimljana koji su kopali željeznu rudu u starom majdanu.

  Prvi put u historiji spominje se u dokumentima iz 1374. godine, a ime je dobio po bogatim nalazištima kamenog uglja u okolini. Njime su upravljali bosanski feudalci Babonići-Blagajski u periodu od 1364. do 1489. godine. Osvajao ga je i kralj Tvrtko I, Osmanlije i Ugari. U 15. stoljeću bio je poprište krvavih bitki, ali su ga Osmanlije osvojile tek u 16. stoljeću, te je tada postao sjedište župe Sana i služio kao vojno uporište za dalja osvajanje prema zapadu. Godine 2008. proglašen je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

  Fatihova Musalla

  Kažu da ne postoji mjesto koje se toliko veže za mitove i legende kao Kamengrad, a jedne od najpopularnijih su one o Fatihovoj Musalli i kamenom sarkofagu. Prva legenda kaže da je na Musali džumu klanjao navodno sultan Fatih, pa je na tom mjestu izgrađena pokrivena musala koja je bila rušena 1895. od Austrougarske i 1992. od JNA. U njoj se i dalje klanja svaka prva džuma u julu na otvorenom.

  Kameni sarkofag

  Druga legenda govori o kamenom sarkofagu ispod kojeg je navodno grob hrabrog turskog bajraktara. U narodu se već stoljećima priča da je grob pored seoske ceste grob turskog vojnika, baš tamo gdje je nakon boja u borbi za tadašnju ugarsku tvrđavu mrtav pao. Mještani su dugo hodočastili njegov grob: bolesni se molili da budu izliječeni, vojnici da prežive u ratovima, majke da im djeca budu sretna u životu, a seljani da im ljetina dobro ponese.

  Ostaci grada danas su jako oštećeni, oko njega danas lete orlovi, jastrebovi i druge ptice, a o njegovom najranijem izgledu danas svjedoči očuvana gravira u putopisu Benedikta Kuripešića iz 1530. godine.

  Kamengrad iz 16. stoljeća

  U njegovoj blizini mogu se vidjeti još i most preko potoka Gračanica koji se ulijeva u rijeku Sanu, vojno groblje podno tvrđave i Miralhbegova kula u ostacima gdje su stolovali kapetani Kurbegovići, kao i ostaci srednjovjekovne tvrđave Kamičak koja je bila sjedište bosanskog gazije Malkoč-bega, za kojeg su pričali da je “najljući beg bosanski”. Lik Malkoč-bega uzet je kao osnova Bali-begu iz serije Sulejman Veličanstveni sa kojim se Malkoč-beg susreo 1536 godine.

  Most preko potoka Gračanica koji se ulijeva u Sanu; Foto: Emir Medanhodžić

  Kako doći?

  Od Sanskog Mosta idete magistralnim putem Sanski Most – Bosanska Krupa – Bihać – Prijedor 11 kilometara, 15 minuta vožnje do odmarališta Jasica, prema naselju Donji Kamengrad. Staza do Kamengrada vodi od odmarališta Jasica, na kojem ljeti bude i kupalište. Odmaralište je poznato i po impresivnom slapu rijeke Blihe, kao i malim adama, rukavcima i brzacima. Prilaz do odmarališta je uređen i asfaltiran, dostupan je parking, a izletište je uređeno za piknik i roštilj, te za pravo odmaranje u tišini i zelenilu. Od odmarališta vodi staza prema ostacima starog grada, ali i takozvana Cvjetna staza, planinarska staza koja vodi do vodopada Blihe, vrlo atraktivna staza za malo jači hajking.

  I staza ka ruinama Kamengrada oduševit će ljubitelje adrenalina. S jedne strane prilaza nekadašnjem gradu se nalazi vertikalna litica, jedna od boljih za hiking u okolini Sanskog Mosta, a s druge strane do fantastičnog vidikovca i ostataka starog grada vodi makadamski put. Put je ponegdje strm i zahtjevan, ali uspon neće biti pretežak, a pogled koji se pruža iz orlovske perspektive vrijedit će svakog koraka do vrha – uvjerit ćete se i sami!

  S. Hodžić, Furaj.ba

  Zato što jedan članak nije dovoljan…

  HRUSTOVAČKA PEĆINA KOD SANSKOG MOSTA

  VODOPAD BLIHIN SKOK

  NAJBOLJA MJESTA ZA SPLAVARENJE U BIH

  DABARSKA PEĆINA – NEISTRAŽENI DRAGULJ SANSKOG MOSTA

  BOBIJAŠKO OKO – ČUDO KRAJ SANSKOG MOSTA