U ambasadi Švedske u BiH otvorena izložba #pricajmoozraku

  U ambasadi Švedske u BiH otvorena izložba #pricajmoozraku

  Ambasador Švedske u BiH, Anders Hagelberg, otvorio je danas u dvorištu ambasade Švedske u BiH izložbu fotografija #pricajmoozraku kojoj je glavni cilj da pomogne u podizanju svijesti građana o problemu kvaliteta zraka u Bosni i Hercegovini.

  Autori izložbe su bh. građani koji su učestvovali u Facebook kampanji #pricajmoozraku (#letstalkaboutair) na temu zagađenja zraka i na taj su način dali svoj doprinos rješavanju problema.

  Ambasador Hagelberg smatra da bi svijest građana o ovom problemu trebala biti veća, iako, tvrdi, vidi veliki napredak posljednje zime.

  – Zagađeni zrak ubija ljude u ovoj zemlji. Rekao sam to nekoliko puta. Zato je veoma važno da govorimo o tome ali i da, svi skupa, radimo na tome da se stvari promjene. Upravo zato, ambasada Švedske organizuje ovu izložbu kojoj je glavni cilj da pomogne u podizanju svijesti građana o tome kako je problem kvaliteta, tačnije nekvaliteta zraka, zaista veliki. Švedska daje svoj doprinos rješavanju ovog problema ali moraju se uključiti i domaće vlasti i to na način da počnu poduzimati konkretne akcije. Potpuno sam svjestan kompleksnosti situacije kao i da dugoročne aktivnosti mnogo koštaju ali istovremeno, negdje se mora početi. Postoje stvari koje se mogu uraditi odmah i koje ne koštaju mnogo – istakao je nakon otvaranja ambasador Hagelberg.

  Izložbu su vidjeli brojni građani, predstavnici međunarodne zajednice, nevladinih organizacija kojima je okoliš u fokusu, te autori.

  Jedan od njih, mladi sarajevski fotograf Kemal Softić, istakao je da je učešćem u Facebook kampanji #pricajmoozraku želio pokazati da brine o kvaliteti zraka.

  – Smatram da svi trebamo dati svoj doprinos i učestvovati u rješavanju ovog problema jer je to problem koji se tiće svih nas – dodao je.

  Današnje druženje bilo je odlična prilika za diskusiju na temu zagađenja zraka ali i odlična prilika da građani u direktom razgovoru sa ambasadorom izraze svoja mišljenja i prijedloge ali i saznaju više o projektima Švedske usmjerenim na očuvanje okoliša i poboljšanje kvalitete zraka.