U bečkom pogrebnom muzeju izložba posvećena Beethovenu

U bečkom pogrebnom muzeju izložba posvećena Beethovenu

Pogrebni muzej na centralnom bečkom groblju povodom 250. rođendana ovog slavnog kompozitora priređuje posebnu izložbu sa osvrtom na njegov život ali i smrt. Jedan od eksponata je pogrebna maska Ludwiga van Beethovena, odnosno njegov “posljednji portret”.

Pored Beethovenove maske izloženi su i originalni otisci kompozitora Josepha Haydna, Wolfganga Amadeusa Mozarta i Franza Schuberta. Posjetioci tako dobijaju jedinstvenu priliku za susret sa portretima ovih izvanrednih umjetnika na pragu života i smrti.

Izložba se bavi kompozitorovom karijerom, njegovim životom i historijskim značajem. U eksponate se u ubrajaju i predmeti, koji su mu za života bili vjerni pratioci, te se navode i manje poznati prijatelji Beethovena, kao što su Nannette Streicher, Anton Schindler i Stephan von Breuning.

Među eksponatima je izložen i poziv na Beethovenov sprovod 29. marta 1827. godine, kada je oko 18 sati muzički svijet pretrpio nezamjenjiv gubitak. Izložba “Beethoven i njegovi savremenici” se može posjećivati svakim radnim danom od 9:00-16:30 a od prvog marta i subotom od 10:00-17:30.