U Beču ponovo otvoren Muzej Sigmunda Freuda

  U Beču ponovo otvoren Muzej Sigmunda Freuda

  Nakon 18 mjeseci pauze uslijed renoviranja i pomjeranja zvaničnog otvorenja zbog pandemije izazvane korona virusom, mjesto začetka psihoanalize u Beču, Muzej Sigmunda Freuda, je prethodnog vikenda ponovo otvorio svoja vrata. 

  Foto: PR

  U kući u kojoj je poznati ljekar, psihoanalitičar i teoretičar Sigmund Freud proveo ukupno 47 godina, tri novokoncipirane stalne izložbe pružit će posjetiocima kompletnu sliku utemeljitelja psihoanalize.

  Izložbe su posvećene Freudovom životu i djelu, razvoju psihoanalize u teoriji i praksi te njenom značaju za društvo, nauku i umjetnost. Muzej je poznat po najvećoj biblioteci sa djelima o psihoanalizi u Evropi, sa ukupno 40.000 različitih djela. Od osnivanja 1971. pa do danas posjećen je preko 110.000 puta. Izložbena površina je u toku renoviranja udvostručena na skoro 550 metara kvadratnih.

  Time su sada sve prostorije u kojima je Freud živio i radio sa svojom porodicom objedinjene u muzej. Po prvi put prikazane privatne prostorije austrijskog genija ostale su prazne i bez namještaja, jer je Sigmund Freud svoj namještaj, a pogotovo svoj kauč za pacijente, prilikom bijega od nacističkog režima 1938. ponio sa sobom u London. Freud je smrt dočekao u izbjeglištvu u Londonu, 1939. godine, nakon što je obolio od raka, dok su njegove četiri sestre bile žrtve Holokausta.