“U Čarobnjakovim šeširima” – sarajevska bajka za odrasle

  “U Čarobnjakovim šeširima” – sarajevska bajka za odrasle

  “U Čarobnjakovim šeširima” novi je roman mladog bosanskohercegovačkog pisca Saše Džine, koji je široj javnosti postao poznat kao jedan od prvih autora horora sa ovog područja.

  Njegov novi roman je epska, psihodelična bajka o pet likova i njihovom preživljavanju u savremenom sarajevskom okruženju. Svaki od likova prema svojim sposobnostima pronalazi bizarne načine darvinističke adaptacije u jednom urbanom ambijentu. Roman počinje studijom karaktera svakog lika, koja pored toga što detaljno portretiše lika čini i uvod u cjelokupnu priču.

  Mustafa je neko ko se kako tako uspio adaptirati u savremenom sarajevskom društvu. Živi kao podstanar, radi u tržnom centru i zarađuje naplaćujući ulaz u napuhani, gumeni dvorac za djecu. Sastavlja kraj s krajem i svjestan je koliko se nisko popeo na društvenoj ljestvici. Nedžla se za razliku od Mustafe daleko bolje adaptirala. Zarađuje velike pare ne napuštajući vlastiti stan. Skida se pred kamerom nepoznatim i nevidljivim mušterijama, noseći pogrdnu titulu internet prostitutke, odnosno nešto što je u svijetu poznatije kao camwhore. Treći lik je osmogodišnjak zvani Pahulja. Beskućnik je od rođenja i vrlo rano je savladao sve vještine prosjačenja. Četvrti lik je stara gatara Ašida, a peti je Bilal, neko ko je sjecikesa i ko živi od sitnih krađa i prevara. Bilalova najplodonosnija prevara je bacanje na haube i šoferšajbe automobila, kako bi nesretnim vozačima na prevaru izbio pare za nanesene tjelesne povrede.

  Pošto je ovo prije svega bajka, naučno-fantastična bajka pride, ona i u samom stilu pisanja sadrži duh savremene bajke za odrasle. Recimo, uvod za svakog lika počinje ovako: „Zemlja je obišla oko Sunca trideset puta otkad se on rodio“. Roman vrijeme i prostor mjeri po standardima jedne bajke. U klasičnoj bajci, vrijeme je nekada davno, a prostor je iza sedam brda, iza sedam mora i gora. U ovoj bajci, vrijeme se povremeno stavljaju u kontekst biće nekad ili biće jednom, u budućnost kao vrijeme kojim se bavi naučna fantastika, a prostor više nije tako limitiran planetom Zemljom i pitanjima šta se krije iza brda ili mora, već se namaštavaju misterije bespuća kosmosa iza sedam zvijezda, iza sedam galaksija. Bajka je stilizacija stvarnosti za djecu. Stare bajke jednim dijelom ne odgovaraju današnjem shvatanju stvarnosti i limiti znanja prošlosti sada se nameću kao nešto što ne odgovara savremenom poimanju svijeta. Sada se zna šta se krije tamo iz brda ili tamo iza mora, prostor namaštavanja za bajke treba se proširiti van okvira planete Zemlje.

  “U Čarobnjakovim šeširima je bajka za sadašnjost, za one kojima nedostaje čarolija bajke. Bajka i mit se u malo toga razlikuju. Bajka bi se mogla posmatrati kao mit za djecu. U Čarobnjakovim šeširima je bajka za odrasle”, otkrio je za Furaj.ba autor Saša Džino.

  Roman je poseban i što je bogat ilustracijama, a uz to ovo je jedan blesava, psihodelična priča o životnim sudbinama običnih domaćih ljudi, njihovim putovanjima u nadrealne paralelne stvarnosti. Za razliku od jedne bajke, gdje je sve crno-bijelo, gdje se sve dijeli na dobro i zlo, gdje se odvija vječna borba između dobra i zla, u ovom romanu borba se vodi između same stvarnosti i ništavila, između sila i armija postojanja i nepostojanja. Kralj Praznine, apstraktno i paradoksalno otjelovljenje praznine, glavni je negativac u priči. On poziva Viteza od Praznine da iskuje mač od ništavila i da na svom crnom mehaničkom zmaju povede armije mraka i izbriše svu stvarnost i sve što je ikada postojalo. Oštrica Mača praznine briše prostor i vrijeme pred sobom, a gdje stane kopito konja praznine, gdje se zavijori barjak armije mraka, tu sve nestaju i tu više ničega nema sem vječne i umu teško dokučive praznine.

  Knjigu možete poručiti preko Facebook ili Instagram profila Fildžan pun opskurnosti, na uličnom štandu ispred Akademije likovnih umjetnosti ili u knjižari Buybook.

  S. Hodžić, Furaj.ba

  Zato što jedan članak nije dovoljan…

  KNJIGE DOMAĆIH PISACA KOJE MORATE PROČITATI OVOG LJETA