U Centru Skenderija otvoren Sarajevski festival turizma – Učestvuje više od 70...

  U Centru Skenderija otvoren Sarajevski festival turizma – Učestvuje više od 70 izlagača iz nekoliko zemalja

  U Centru Skenderija, danas je svečano otvoren 41. međunarodni sajam turizma, ugostiteljstva i turistička berza, čiji je cilj promocija bogate turističke ponude Bosne i Hercegovine, ali i zemalja regiona.

  Sajamsku dvoranu je ispunilo više od 70 izlagača iz naše zemlje, Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Turske, a ovo je odlična prilika svim turističkim radnicima da svoje sadržaje predstave domaćem i stranom tržištu. Dio sadržaja koji sajam nudi su i stručne konferencije, predavanja, promocije, te kulturno-umjetnički program. Tema ovogodišnje manifestacije je „Outdoor i avanturistički turizam“.

  – Centar Skenderija 41. put organizuje sajam turizma i ponosni smo na tu činjenicu. Turizam je razvojna prilika Bosne i Hercegovine i važno je da smo to prepoznali i da želimo unaprijediti ovu granu. Centar Skenderija za decembar priprema jedan zanimljiv događaj u vidu „modernog vašara“, što će također Sarajevo, Skenderiju, ali i Bosnu i Hercegovinu staviti na turističku kartu Evrope – kazao je direktor Centra Skenderija, Amer Kapo.

  Svoju turističku ponudu na Sajmu je predstavila i Turistička zajednica Kantona Sarajevo.

  – Sarajevski festival turizma je manifestacija s višedesetljetnom tradicijom i neizostavan je događaj kada je u pitanju promocija Turističke zajednice KS i naših turističkih potencijala. Čast nam je što ove godine, kao domaćini, na štandu površine 100 kvadratnih metara, imamo priliku ugostiti turističke zajednice iz Hercegovačko-neretvanskog kantona, Tuzlanskog kantona i Srednjobosanskog kantona. Cilj nam je ojačati međusobnu saradnju, te zajednički predstaviti turističke znamenitosti i ponudu iz različitih dijelova BiH – poručili su iz Turističke zajednice KS i pozvali sve građane da posjete Sajam.

  Među izlagačima su i turistički radnici iz Crne Gore, koji su došli promovirati sve ljepote svoje zemlje, a naglasak je na zimskoj i novogodišnjoj ponudi.

  – Pripreme za novogodišnju i zimsku ponudu su krenule uveliko i to prvenstveno želimo predstaviti i na Sajmu u Sarajevu. Osim toga, tu je i praznik Mimoze, zbog kojeg nam dolaze ljudi iz svih zemalja i koji je već tradicionalno mjesto dobre zabave, hrane i druženja. Ako se osvrnemo na ljetnu sezonu, bila je jako dobra, iako je počela nešto kasnije nego inače. Sezona se odužila i kupanje na moru još uvijek traje, tako da je Herceg Novi destinacija za sva godišnja doba i svi gosti iz Bosne i Hercegovine su dobrodošli – rekao je Dalibor Vukojević iz Turističke zajednice Herceg Novi.

  Sajam u Centru Skenderija predstavljanjem turističke ponude obogatio je i štand Nacionalnog Parka Una. Turistima su, kaže nam direktor Nacionalnog parka Una Amarildo Mulić, najzanimljiviji obilasci atrakcija poput Štbačkog buka, Kulen Vakufa, kao i Milančevog buka.

  – U odnosu na prethodne godine, ova je zaista bila rekordna. Imamo povećanje od 20 posto i jako smo ponosni zbog toga. Nacionalni Park Una na Sajmu u Sarajevu, kao i do sada, želi predstaviti svoje potencijale poput obilazaka najatraktivnijih lokacija, ali i upoznati ljubitelje aktivnog turizma s atrakcijama poput vožnje kajaka na divljim vodama, ribolovom, sportskim ribolovom, planinarskim, biciklističkim, ali i pješačkim stazama koje su jako zanimljive – poručio je Amarildo.

  Na Sarajevskom festivalu turizma učešće među izlagačima je uzeo i magazin Furaj.ba koji je za posjetitelje organizovao i nagradnu igru. Više o učešću u nagradnoj igri pročitajte OVDJE

  Osim predstavljanja bogate turističke ponude, svi posjetitelji Sarajevskog festivala turizma imali su priliku degustirati razne slastice, ali i uzeti porciju tarhane. Sajam traje do petka 25.10., radno vrijeme je od 10-18h, a ulaz je slobodan.