U galeriji samostana sv. Ante otvorena tradicionalna Uskrsna izložba

  U galeriji samostana sv. Ante otvorena tradicionalna Uskrsna izložba

  Tradicionalna Uskrsna izložba u povodu obilježavanja predstojećeg najvećeg kršćanskog blagdana Uskrsa otvorena je u Maloj galeriji samostana sv. Ante u Sarajevu.


  U sklopu izložbe, koju je upriličilo Udruženje likovnih umjetnika Hrvatskog kulturnog društva Napredak (ULU HKD Napredak), predstavilo se 38 autora s 56 umjetničkih ostvarenja koja svedoče raznolikost i bogatstvo likovnog izraza i tehnika, uključujući ulje, akril, pastel, akvarel, skulpturu…

  Izraze dobrodošlice brojnoj publici, poklonicima umjetnosti uputili su predsjednica i dopredsjednik ULU HKD Napredak Hiba Mustafić i Miroslav Pilj, kao i brat Bariša Brajnović uime Galerije i samostana sv. Ante.

  O predstavljenim radovima i poruci mira, dobra i ljepote kojom zrcale govorio je likovni kritičar Vojislav Vujanović, a izložbu je otvorenom proglasio načelnik općine Kiseljak Mladen Mišurić Ramljak.

  Istaknuto je da ova izložba već godinama zauzima značajno mjesto na kulturnoj karti glavnog grada Bosne i Hercegovine, svjedočeći vrhunski kvalitet i široku paletu umjetničkih ostvarenja članova ULU HKD Napredak, te čudesnu raznokikost i estetiku, kao i samosvojnost duhovnih vrijednosti, te žanrovskih i tematskih orijentacija, aspiracija i senzibiliteta.

  Duh različitosti kojim postavka zrači naišao je na dobru recepciju publike koja je, sudeći po zanimanju za predstavljena djela, istinski uživala u potpunom umjetničkom doživljaju, bilo da se radi o autorima s akademskom naobrazbom, ili likovnim ostvarenjima slikara-amatera.

  Kako je rečeno, izložba nudi susret s umjetničkim djelima inspiriranim različitim motivima – prirodnim ili  urbanim prizorima bogatog arhitektonskog i uopće kulturnog naslijeđa, te prikazima koji tematiziraju ljudski lik, kao ostvarenjima čije je ishodište i nadahnuće u sakralnom izrazu, a što na najneposredniji način doprinosi blagdanskom ozračju cjelokupne manifestacije.