U Herceg Novi i sa negativnim testom od 20 eura

  U Herceg Novi i sa negativnim testom od 20 eura

  Građani Bosne i Hercegovine u Herceg Novi mogu ući sa negativnim testom na virus Covid-19, koji može biti PCR, ali i značajno jeftiniji serološki test.

  Foto: TO Herceg Novi

  Institut za javno zdravlje Crne Gore priznaje negativan PCR test, ELISA serološki test ili ECLIA test, s tim da je važno da test bude urađen u za to akreditovanoj laboratoriji.

  Kada su u pitanju razlike između testova koje priznaje Institut za javno zdravlje Crne Gore, značajna je ona u cijeni, jer PCR košta oko stotinu eura, dok serološki možete uraditi za dvadesetak eura. Osim toga, važna stavka je i vrijeme potrebno da stignu rezultati, koje je za serološki test najčešće znatno kraće, do nekoliko sati.

  PCR testove građani Bosne i Hercegovine mogu uraditi samo u Sarajevu, Banjoj Luci, Mostaru i Tuzli, ali ELISA serološki test se može uraditi i u laboratorijama u drugim gradovima, naprimjer u Trebinju. Ovaj test služi za detektiranje virusa i radi se na osnovu brisa iz nosa i ždrijela, dok se serološki test radi iz krvi i on otkriva antitijela, tačnije konstatira odgovor našeg organizma na eventualno prisustvo virusa. Takozvani “brzi testovi” na Covid-19 koji su se odnedavno pojavili na tržištu nisu validni, jer se smatra da je riječ o nepouzdanoj metodi.

  Države iz kojih je u ovom trenutku moguć dolazak u Crnu Goru uz negativne rezultate PCR, ELISA (negativan Igm) ili ECLIA testa na Covid-19 su: Bosna i Hercegovina, Albanija, Kosovo, Izrael, Singapur i Kanada