U Konjicu otvoreni konferencija i sajam „Zelena ekonomija u BiH – mogućnosti...

  U Konjicu otvoreni konferencija i sajam „Zelena ekonomija u BiH – mogućnosti i šanse“

  Konferencija i sajam „Zelena ekonomija u BiH –  mogućnosti i šanse“ koju organizuje Fondacija Heinrich-Boll Stiftung, ured iz Sarajeva, otvoreni su jučer u Konjicu. Na konferenciji su se okupili stručnjaci iz oblasti zelene ekonomije koji su predstavili dobre prakse i razmijenili iskustva.

  Jedan od njih je i Vlado Babić, predstavnik Grada Ljubljana, koji je s domaćim praktičarima zelene ekonomije, podijelio odlična slovenačka iskustva.

  – Ljubljana se kao zelena prijestolnica Evrope 2016. godine obavezala da će s ostalim evropskim zemljama širiti dobre prakse. Tako je sačinjena mreža od 150 gradova u šest zemalja jugoistočne Evrope. BiH je jedinstvena zemlja ali svi moraju znati da zelena ekonomija nije ni ideološko ni nacionalno ni političko pitanje. Okoliš je nešto što je perspektiva. Svakako da je politička podrška bitna kao i podrška eksperata i javnosti za razvoj zelene ekonomije. Svi zajedno u tom smislu moramo raditi – istakao je Vlado Babić.

  Otvaranju je prisustvovao i zamjenik ambasadorice Savezne Republike Njemačke u BiH Cristian Sadet koji smatra da su ekološka poljoprivreda i ekonomija veoma bitne teme za BiH.

  – I ranije je njemačka kancelarka Angela Merkel naglasila da BiH posjeduje jedan veliki potencijal u ovoj oblasti. Ovo je odlična prilika da razmijenimo iskustava između Njemačke i BiH – naglasio je Sadet.

  Svoje proizvode i usluge na sajmu je predstavilo više od 30 izlagača iz cijele Bosne i Hercegovine, praktičara zelene ekonomije iz raznih oblasti poput organske poljoprivrede, ruralnog i ekoturizma, energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije, te upravljanja otpadom.

  Ifeta Mejremić iz Udruženja žena Jadar iz Konjević Polja kaže da je posjeta odlična.

  – Danas smo donijeli pekmez, ajvar i biohranu koje proizvode naše žene povratnice koje od ovoga školuju svoju djecu – istakla je.

  Cilj konferencije i pratećeg sajma je ubrzati promjene širenjem postojećih partnerstva i inicijativa za izgradnju zelene ekonomije i zelenih radnih mjesta. Marion Kraske, direktorica Fondacije Heinrich-Boll Stiftung, ureda u Sarajevu, istakla je  da vjeruje da će današnji sajam perspektive i potencijale Bosne i Hercegovine staviti u prvi plan. „BiH ima veliki potencijal u oblasti poljoprivrede, razvoja i tehnološkog razvoja u smislu solarnih tehnologija. Nažalost, ovaj potencijal nije dovoljno iskorišten. Ima mnogo društvenih i političkih prepreka za razvoj. Nadamo se da će ova konferencija, sajam i svi sudionici doprinijeti tome da se bolje iskoristi potencijali ove zemlje. U Njemačkoj je prisutna jedna velika eksplozija ekološkog potencijala u okviru zelenih poslova čime se otvaraju nova radna mjesta. Nadamo se da će to pomoći BiH da se orijentiše prema zelenim poslovima – dodala je Kraske.

  Marijana Šećibović iz Visoke škole za turizam i menadžment Konjic zaključila je da se i mladi moraju uključiti kako bi cijela priča imala smisla.

  – Iskustvo ovakvog sajma je jako dobra stvar da krene od visoko-školskih institucija jer ovo ima smisla samo ako se mladi uključe ako mladi shvate smisao čitave priče, u suprotnom nema smisla. Ovdje ima puno priča o budućnosti i ima budućnosti u ovim poslovima. Suština je da ovi poslovi traže inovativnost, kreativnost kod mladih ljudi, ali bez poticaja, bez shvatanja onih koji trebaju da daju jednu potporu nema smisla razgovarati. Suština jeste da se umrežava znanje i potencijal.