U Mostar se vraća “Šlaufijada”

  U Mostar se vraća “Šlaufijada”

  Čuvena “Šlaufijada” – spuštanje šlaufom niz rijeku Neretvu, nakon više od deset godina ponovo se vraća u Mostar. 

  Foto: Pixabay

  Šlaufijada je stari običaj, igra dječaka, koja će biti održana 24. jula, dan prije tradicionalnih skokova sa Starog mosta.

  Za učešće u “Šlaufijadi” dovoljno vam je da imate: kupaći, papuče i šlauf ili unutrašnju gumu od bagera, kamiona ili malog auta. Za trku se ne koristi veslo, već se stave papuče na ruke i utrkuje se ko će prije stići. Jedna ekipa broji dva člana koji moraju početi i završiti utrku na šlaufu.

  Kako izgleda utrka?

  Sa starta kreću dva čovjeka na šlaufu, koja mogu plivati, gurati šlauf ispred sebe ili voziti, važno je samo da u cilj ponovo uđu dvojica na šlaufu inače će biti diskvalificirani. Ocjenjuje se najviše brzina, a svoju sposobnost će pokazati ‘na trokutu’ na plaži u Cernici gdje će neke brzak pogurati malo brže, a neke zaustaviti.

  Na ovogodišnjoj “Šlaufijadi” se očekuje preko 15 ekipa, a za one najbolje pripremljene su i nagrade.

  Za sve ekipe je slobodna prijava, a mogu se prijaviti do 24. jula do 10 sati na broj telefona 062/875-506. Ekipa mora imati dva člana i svoj šlauf, a za upravljanje šlaufom dozvoljeno je koristiti noge, ruke i papuče.

  Utrka će početi u 13 sati ispod mosta Bunur, dok je finish utrke ispod Starog mosta. Nagrada za osvojeno prvo mjesto je 100 maraka, za drugo 70, dok će osvajačima trećeg mjesta pripasti 50 maraka.

  Organizator “Šlaufijade 2021” je Klub skakača u vodu “Mostari”.


  Stari most – simbol i duša Mostara