U Sarajevu bi se trebala obnoviti i Crvena tabija

  U Sarajevu bi se trebala obnoviti i Crvena tabija

  Delegacija turskog pobratimskog Grada Burse koju predvodi gradonačelnik Alinur Aktaş boravila je nedavno u dvodnevnoj posjeti Sarajevu.

  Foto: Facebook/Printscreen

  Nakon prijema u Vijećnici i razgovora o nastavku saradnje i novim projektima, čelnici dva grada, na inicijativu gradonačelnika Burse, obišli su Crvenu tabiju i posjetili mezar prvog predsjednika Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića.

  “Grad Bursa je, na čelu sa gradonačelnikom Alinurom Aktaş, izrazio spremnost da učestvuje u projektu Crvene tabije čijom revitalizacijom bi se vratio autentičan izgled još jednog turističkog resursa bh. prijestolnice. To je bio povod da obiđemo ovaj lokalitet, ali i pet stoljeća staru atrakciju Firuz-begovog hamama u srcu Baščaršije, za koju je Grad Sarajevo pokrenuo akciju otkupa, a kako bi u narednom periodu bila napravljena nova turistička lokacija”, istakao je Skaka.

  U Sarajevu posebno mjesto zauzimaju dvije poznate tabije, Bijela i Žuta, a malo je poznato da se u njihovoj blizini nalazi i Crvena tabija. Dijelovi bedema kojima je tabija bila povezana sa ostalim objektima vratničkih zidina naziru se samo u fragmentima. Postoji interesovanje da se i ovo kulturno-historijsko naslijeđe uredi, naveli su iz Gradske uprave Grada Sarajeva.

  Crvena tabija poznata je još i kao Strošićka, i nalazi se u starogradskoj ulici Strošići koja je nastala u osmanskom razdoblju u drugoj polovini 17. stoljeća i koja je tada bila jedna od pet gradskih utvrda. Do njenih zidina možete doći kada se krenete spuštati s Zmajevca niz ulicu Bakije sokak. Do nje ćete proći pored Vratničkog bedema ili zidina koji su dio tvrđave u starom dijelu grada Sarajeva, a koja je izgrađena između 1729. godine i 1739. godine po nalogu Ahmed-paše, tadašnjeg upravnika Bosne.

  Podsjećamo, u Sarajevu je postojalo pet tabija: Žuta tabija na Jekovcu, zvana i Ahmed-pašina tabija, Crvena ili Strošićka tabija koja je dobila ime po ocu Ahmed-paše, Rustempašina tabija; zatim Tabija na Ravnim bakijama koja je dobila ime sultana Ahmeda, a narod ju je zvao Arap tabijom; te u vrhu Čebedžija je tabija na Zmajevcu, koja je dobila ime Ibrahim-paše Arnauta, a narod ju je prozvao Arnaut tabijom ili Tabijom kod kapije i Bijela tabija.


  Obnavlja se Firuz-begov hamam, pet stoljeća stara atrakcija na Baščaršiji | Furaj.ba

  Gradska administracija Grada Sarajeva pokrenula je aktivnosti sa namjerom da obnovi Firuz-begov hamam i pet stoljeća staru atrakciju na Baščaršiji vrati Gradu. Firuz-begov hamam u srcu Baščaršije zaštićen je kao nacionalni Bosne i Hercegovine. Izgrađen je između 1505. i 1512. godine, a u pisanim dokumentima se spominje i kao Feriz-begov, Firus-begov hamam i Firduz-begov.