U Sarajevu predstavljena turistička ponuda Beograda

  U Sarajevu predstavljena turistička ponuda Beograda

  Turistička organizacija Beograda danas je u Sarajevskom hotelu Europa predstavila turističku ponudu glavnog grada Srbije. Ovom prilikom naglašen je značaj razmjene informacija o turističkim potencijalima i novim proizvodima, te zajedničkog nastupa u ovoj oblasti na trećim tržištima.

  Otpravnik poslova Ambasade Srbije u BiH Damir Kovačević kazao je kako je ova prezentacija uslijedila nakon susreta gradonačelnika Beograda, Sarajeva i Zagreba, kada je razgovarano o zajedničkoj ponudi tri grada.

  ”Imamo mnogo susreta između dvije zemlje na visokom nivou, ali meni su posebno dragi ovi između turističkih radnika, jer se u tom polju naši građani najbolje razumiju. Cilj nam je napraviti jedinstvenu turističku ponudu, povezati gradove biciklističkom utrkom međunarodnog karaktera i među naše građane vratiti osjećaj gostoprimstva, dobrog druženja i svega onog što nas je krasilo i što će nas krasiti.”

  Katarina Denčić iz Turističke organizacije Beograda naglasila je kako su u Beogradu i dalje najposjećenije ambijentalne cjeline, historijske, prirodne i kulturne lokacije: Skadarlija, Kalemegdan, Zemun, Ada Ciganlija, Muzej istorije Jugoslavije, Avala, kao i brojne manifestacije i kulturni događaji.

  Tokom ljeta i rane jeseni, u Beogradu se organizuje 600 manifestacija, među posjećenijim događajima je Međunarodni sajam turizma, a u narednim mjesecima slijede: Beogradske muzičke svečanosti – BEMUS (od 10. do 20. oktobra 2018); Međunarodni beogradski sajam knjiga (od 21. do 28. oktobra 2018); koncert Ive Pogorelića (7. novembra 2018)…

  Statistički gledano, posjetioci iz BiH su na četvrtom mjestu po broju dolazaka, a na sedmom po broju noćenja među Top 10 država. Na prva tri mjesta su turisti iz Kine, Rusije i Turske.

  Za prvih šest mjeseci ove godine Beograd je posjetilo više od 660 000 posjetilaca, od čega 560 000 stranih gostiju, što je za 11% više u odnosu na isti period prošle godine.

  Za značajan doprinos povećanja broja turista zaslužna je i direktna avionska linija Air Serbie Beograd-Sarajevo.

  Ovom prilikom je glumica Ljiljana Jakšić izvela monodramu ”Skadarlijska dama”, dočaravši Skadarliju, boemski život i stari duh Beograda.

  Nakon predstavljanja turističke ponude Beograda upriličeni su B2B sastanci predstavnika turističke privrede dviju zemalja.