U Zagrebu preminuo Krunoslav Kićo Slabinac

  U Zagrebu preminuo Krunoslav Kićo Slabinac

  Popularni hrvatski muzičar Krunoslav Kićo Slabinac preminuo je u zagrebačkoj bolnici od posljedica bolesti izazvanih koronavirusom.

  Krunoslav Kićo Slabinac

  Na muzičkoj sceni bio je prisutan više od 40 godina, a ostat će upamćen po hitovima “Zbog jedne divne crne žene”, “Pokloni mi jedan dan”, “Plavuša”, “Tri slatke riječi”…

  Rođen je 28. marta 1944. godine u Osijeku, i bio je osnivač električarskog rock sastava Dinamiti, koji su se prvo zvali Tornado i Kon Tiki, te s njim ostvario svoje prve uspjehe u karijeri.

  Nakon povratka s odsluženja vojnoga roka svoju muzičku karijeru nastavlja kao solo izvođač te se seli u Zagreb gdje izvodi pjesme Toma Jonesa i Elvisa Presleya.

  Na opatijskom festivalu 1970. godine pobijedio je s pjesmom “Više nećeš biti moja”, kojoj je autor Aleksandar Korač. Nakon što je sredinom 1970-ih godina boravio u Sjedinjenim Državama, po povratku u zemlju okreće se izvornoj narodnoj muzici s kojom je postigao veliki uspjeh u svojoj karijeri. Kićo je ostvario saradnju s brojnim autorima poput Đorđa Novkovića, Zdenka Runjića, Arsena Dedića, Drage Britviće i mnogih drugih.