Učenici iz BiH osvojili tri bronzane medalje na Međunarodnoj olimpijadi iz fizike

Učenici iz BiH osvojili tri bronzane medalje na Međunarodnoj olimpijadi iz fizike

Bosanskohercegovački učenici Dženan Devedžić, Edvin Đapo i Dinno Koluh, na Međunarodnoj olimpijadi iz fizike, koja je održana u Rumuniji, osvojili su tri bronzane medalje. Takmičenje, koje je namjenjeno učenicima srednjih škola, održano je u Bukureštu, a našu je zemlju predstavljala petočlana ekipa.

Tokom protekle sedmice, u glavnom gradu Rumunije, Bukureštu, održana je Međunarodna olimpijada iz fizike (Romanian Master of Physics) namijenjena učenicima srednjih škola. Našu zemlju na ovom su takmičenju predstavljali Dinno Koluh (Unsko-sanski koledž), Dženan Devedžić (Gimnazija dr. Mustafa Kamarić), Ajla Karišik (Međunarodna srednja škola Sarajevo), Edvin Đapo (Treća gimnazija Sarajevo) i Tarik Čorbo (Međunarodna srednja škola Sarajevo).Svi oni, pokazali su da Bosna i Hercegovina ima mlade talente koji se, rame uz rame, mogu boriti na međunarodnim i svjetskim takmičenjima sa vršnjacima iz cijelog svijeta.

Nesebičnu podršku, osim škola iz kojih dolaze, ovi mladi ljudi su imali i od Društva fizičara Bosne i Hercegovine, koji čine stariji fizičari koji su prethodnih godina nastupali na ovom i sličnim takmičenjima.