Učesnici iz više od 40 zemalja na prvom Sarajevo Halal Sajmu

  Učesnici iz više od 40 zemalja na prvom Sarajevo Halal Sajmu

  Prvi međunarodni sajam halal industrije Sarajevo Halal Sajam (SHF) 2018 otvoren je jučer u prisustvu velikog broja učesnika i zvanica u Sarajevu.

  SHF 2018 su otvorili Amer Bukvić, direktor BBI, Israfil Kuralay, zamjenik predsjednika Privredne komore Istanbula, Adem Zolj, premijer Kantona Sarajevo, Mujahid Yusuf Rawa,  ministar u uredu premijera Malezije, Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH i Husein ef. Kavazović, reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH.

  Premijer Malezije Mahathir Mohamad obratio se učesnicima SHF 2018 putem video linka, ističući zadovoljstvo što je jedan od počasnih osnivača  Sarajevo Business Foruma i SHF 2018.

  “Nadam se da će SHF biti održavan i narednih godina i postati najveći i najistaknutiji sajam halal industrije u jugoistočnoj Evropi. Malezija je lider u halal ekonomiji, sektoru koji nastavlja sa razvojem i rastom. Malezijski turisti su jako zainteresirani za halal turizam u regiji jugoistočne Evrope. Potencijal za rast i razvoj halal industrije je ogroman. SHF može postati platforma za velika ulaganja u BiH i region, koji može zadovoljiti globalnu potražnju uključujući evropsko tržište. Uvjeren sam da će SHF steći reputaciju istaknutog halal sajma i postati poslovna platforma za saradnju lokalnih i međunarodnih kompanija”, istaknuo je premijer Mahatir.

  “Halal tržište u ovome trenutku ima oko 1,6 milijardi konzumenata u svijetu, a do 2030. godine predviđa se da će biti 2,2 milijarde konzumenata halal proizvoda i smatra se najbrže rastućom industrijom u svijetu. Halal industrija prelazi političke, kulturološke i nacionalne granice i postaje sve popularnija. Multikulurne zajednice Azije, Evrope i Amerike su prepoznale značaj halal industrije i ulažu u nju. Halal tržište obuhvata i finansije, farmaciju, turizam, putovanja, modu, nabavu, zdravstvo i obrazovanje. Naročito je bitno obrazovanje o halalu, jer se na taj način bolje shvata njegov značaj. Tako je na Sarajevskom univerzitetu u proteklih 10 godina razvijen master studij islamskog bankarstva”, rekao je Bukvić.

  Prema njegovim riječima, zahvaljujući naporima BBI organiziran je SHF koji potiče razvoj halal tržišta i obrazuje javnost o njegovom značaju.

  “Naš region može biti “zlatna vrata” za velike kompanije na halal tržištu iz zemalja GTC i Jugoistočne Azije kako bi se organizirala proizvodnja i ušlo na evropsko halal tržište. Naš zajednički cilj je da stvorimo produktivno okruženje i na taj način omogućimo bolji položaj cijele regije”, naglasio je Bukvić.

  Zamjenik predsjednika Privredne komore Istanbula Israfil Kuralay naglasio je značaj SHF 2018 kako za proizvođače, tako i za konzumente halal proizvoda i usluga.

  “Halal proizvodi nisu namijenjeni samo muslimanskom stanovništvu, imamo primjer Brazila koji je jedan od najvećih uvoznika i izvoznika halal proizvoda. Sve zemlje koje učestvuju na SHF imaju ogroman potencijal”, kazao je Kuralay.

  Kantonalni premijer Adem Zolj poželio je dobrodošlicu učesnicima SHF 2018 i istaknuo značaj ovakvih sajamskih manifestacija za razvoj privrede KS.

  “Čast mi je što je Vlada KS partner na ovom projektu. Sarajevo je najbolje mjesto za promociju biznisa i poslovne susrete ”, naglasio je Zolj.

  Mujahid Yusuf Rawa,  ministar u uredu premijera Malezije, posebno se osvrnuo na značaj halal tržišta u svijetu i mogućnostima koje ono pruža.

  “Halal označava ne samo ono što je dopušteno, nego ono što je čisto, sigurno i higijenski. Halal ima mogućnost da dostigne veće ciljeve, a to je zeleni svijet. Kompletan ekosistem halal industrije je reakcija na stalno mijenjanje svijeta, a ono čemu svi teže je poboljšanje života i održivost. To su i UN ciljevi, halal može doprinijeti ostvarenju tih ciljeva, a Sarajevo može imati značajnu ulogu u tome”, rekao je Yusuf Rawa.

  Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić naglasio je da SHF 2018 daje novu dimenziju Sarajevu i BiH kao vrlo perspektivnoj strateškoj poveznici privrede regiona.

  “SHF 2018 vidim kao odličnu priliku za nove investicije, jer tržište halal proizvoda ima veliki potencijal kako u svijetu, tako i u BiH. Očekuje se da će globalno tržište halal hrane do 2023. godine imati vrijednost veću od tri triliona dolara. Zbog toga mi je drago da u BiH postoji više od 85 kompanija koje imaju halal certifikat, dok ih u regiji ima nešto više od 120, sa više od 4.500 proizvoda i usluga. Nadam da će SHF 2018 otvoriti vrata našim proizvođačima da ostvare poslovne kontakte i pretvore ih u nove i velike ugovore”, naglasio je Zvizdić.

  Reisu-l-ulema Islamske zajdnice u BiH Husein ef. Kavazović podsjetio je u svome obraćajnju na značaj halala koji u BiH nije trendovska pojava, nego kontinuitet, sastavni dio tradicije i načina življenja.

  “Halal standardi, halal certificiranje i akreditiranje izraz su potrebe da odgovorimo na izazove vremena, kako bismo bili sigurni da je hrana koju jedemo halal i zdrava.  Otvaranje halal tržišta svijeta interes je ne samo muslimana BiH, nego svih građana i bh. kompanija, kao i kompanija iz regiona” kazao je reis Kavazović, naglašavajući da svi koji posluju sa halalom moraju imati na umu da trebaju postupati tako da se sačuva jasnost i vrijednost dobrog u halal proizvodima i poslovanju.

  Nakon uvodnih obraćanja, visoki zvaničnici su presijecanjem vrpce zvanično otvorili SHF 2018 nakon čega su obišli sajamske štandove.

  SHF 2018 organiziraju Bosna Bank International (BBI) u saradnji sa Islamskom zajednicom u BiH i  Islamskom razvojnom bankom (IsDB) i okupio je učesnike iz  više od 40 zemalja te više od 100 izlagača iz cijelog svijeta.

  Tokom tri dana trajanja SHF 2018 bit će omogućeni susreti regionalnih proizvođača halal proizvoda i pružalaca halal usluga iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Slovenije, Makedonije i Albanije sa velikim kupcima i distributerima iz Evropske unije, Saudijske Arabije, Turske i Malezije, Bahreina, Libije, Ujedinjenih Arapskih Emirata.