Ugledni “Independent” savjetuje turistima: Umjesto Praga idite u Sarajevo

  Ugledni “Independent” savjetuje turistima: Umjesto Praga idite u Sarajevo

  Britanski list “Independent” donosi priču o atraktivnim turističkim lokacijama u svijetu koje, kako se navodi, vrijedi posjetiti u narednom periodu, među kojima je i Sarajevo.

  Poznati list preporučuje turistima da posjetite pet destinacija u Evropi koje sve više privlače pažnju turista, umjesto pet gradova koji su već popularne turističke destinacije.

  Ugledni “Independent” tako preporučuje svojim čitateljima da umjesto Praga posjete glavni grad Bosne i Hercegovine.

  U tekstu navode kako Prag posjeduje baroknu ljepotu, ali i da u Bosni i Hercegovini postoje mnoge historijske znamenitosti.

  “Mnoge od najstarijih zgrada u Sarajevu, kao što su minareti izgrađeni u turskom stilu i trgovine u starom dijelu grada, lijepo su obnovljene nakon rata”, navodi britanski list.

  Dodaje se kako je Sarajevo kombinacija klasičnog i modernog.

  “Mnogo iz prošlosti može se vidjeti na Latinskoj ćupriji, gdje je ubijen Franz Ferdinand nakon čega je počeo Prvi svjetski rat. Ali Sarajevo također ima i svoju modernu stranu, kafiće i barove u ulici Zelenih beretki gdje se druže brojni mladi”, navodi list.

  Turistima se također preporučuje da umjesto Pariza posjete Lyon, u kojem je, kako se navodi, mnogo manja gužva. Osim toga, ima i vrlo zanimljive muzeje i baziliku.

  Umjesto Berlina preporučuje se Frankfurt sa poznatim muzejima pored rijeke Majne.

  Britanski list navodi kako bi turisti mogli umjesto Barcelone posjetiti Lisabon sa prepoznatljivim “imperatorskim raskošem i dramatičnom topografijom”.

  Umjesto Krakowa turistima se predlaže da posjete Varšavu, gdje se posebno preporučuje posjeta Starom gradu.

   

  Izvor: Anadolija