Ugledni Variety: “Que vadis, Aida?” favorit za dobijanje Oscara

  Ugledni Variety: “Que vadis, Aida?” favorit za dobijanje Oscara

  Prema predviđanjima čuvenog magazina Variety, bosanskohercegovački film “Quo Vadis, Aida” jedan je od favorita za osvajanje prestižne filmske nagrade Oscar u kategoriji najboljeg stranog filma.

  Insert iz filma “Que vadis, Aida?”

  Iako među petnaest kandidiranih fiilmova, danski film “Another Round” ima najviše izgleda za pobjedu, Variety navodi kako bi film bh. rediteljice Jasmile Žbanić mogao iznenaditi sve.

  Film čija radnja govori o genocidu u Srebrenici, a glavni lik Aida radi kao prevoditeljica u Srebrenici, zaštićenoj zoni UN-a, svjetsku premijeru imao je na prošlogodišnjem Filmskom festivalu u Veneciji gdje je ispraćen sa ovacijama. Film je nakon ovacija u Veneciji prikazan i na Toronto Film Festivalu, te na brojnim drugim festivalima, a dobio je i vrijedna nagrada. Izabran je kao bh. kandidat za Oscara u kategoriji Najbolji međunarodni dugometražni film, a kao kandidata za nagradu Američke akademije izabralo ga je Udruženje filmskih radnika BiH, kao certificirana strukovna organizacija za Bosnu i Hercegovinu.

  Podsjećamo, prestižnu nagradu Oscar dodjeljuje američka Akademija filmskih umjetnosti i nauke AMPAS i predstavlja jednu od najznačajnijih i najpopularnijih nagrada u svijetu filmske umjetnosti. Ujedno, sama ceremonija dodjele Oscara jedan je od najgledanijih televizijskih programa tokom godine u SAD-u i širom svijeta. Glasanje za uži krug filmova će biti održano od 1. do 5. februara.

  Zato što jedan članak nije dovoljan…

  FILM JASMILE ŽBANIĆ BH. KANDIDAT ZA OSCARA

  ŽBANIĆ NA LISTI SVJETSKIH REDITELJICA KOJE UTIRU PUT ŽENAMA U HOLLYWOODU