Umra – hodočašće u Meku sa Relax Toursom

Umra – hodočašće u Meku sa Relax Toursom

Umra je hodočašće u Meku koje obavljaju Muslimani, i može biti obavljeno u bilo koje doba godine. Na Arapskom UMRAH znači „ posjetiti sveto mjesto „. Kao tehnički termin korišten u Shari’ah, Umra znači obaviti Tawaf oko Kabe, i Sa’i između Al Safa-e i Al Marwah-a nakon oblačenja Ihrama, koji se treba obaviti u Miqat – ima. 

Postoji 5 lokacija na kojima, prije dolaska u sveti grad – Meku, hodočasnici moraju obući Ihram, ukoliko namjeravaju ući u Masjid al Haram, zbog obavljanja Umre ili Hadža. Lokacija koju ćemo mi koristiti je: : Dhu’l-Hulayfah: nalazi se oko 9 kilometara od Medine, a oko 450 kilometara od Meke. To je Miqat koji koriste hodočasnici koji iz pravca Medine dolaze u Meku. 

Umra je obred koji se sastoji od Tavafa i Sa’ja, naravno uz iskren nijjet približavanja Allahu dž.š. Podrazumijeva se da treba zanijetiti umru i obući ihrame na mikatu. U Mekki je najbolje što više vremena boraviti u Haremu, klanjati u njemu vaktove u džematu, učiti Kur’an i razmišljati o životu, svijetu, svojoj ulozi u životu, učiti dove, tražiti oprost za svoje kao i grijehove drugih muslimana, moliti Allaha za uputu i dobro na oba svijeta, dijeliti sadaku i činiti ostala uobičajena dobra djela. To je jedan  lični doživljaj i iskustvo koje zahtijeva i osobnu inventivnost, traganje za smislom, smirajem duše itd. Neka Vam Allah ukabuli i u sevap upiše Vaše ibadete i napor koji uložite na tom putu.

 

Cijene aranžmana po osobi :

MEDINA MEKA Cijena 30 pax       Cijena 40 pax
Hotel 3*  noćenje

U ¼ sobama

Hotel 3* noćenje

U ¼ sobama

   

   1459,- KM          1.399,-KM

                    

Hotel 5*  noćenje sa doručkom

Crown Plaza/Pullman ili sl.

 

Hotel 5*   noćenje sa doručkom

Infinity ili sl.

  2.199,- KM 2.159,- KM
Hotel 5* LUX   noćenje sa doručkom

Moevenpick/Shaza ili sl.

 

Hotel 5 LUX*   noćenje sa doručkom

Hilton Tower/Swiss

2.619,- KM 2.569,- KM

 

Doplata za aerodromske takse: ca. 480,- KM/ promjenjive do polaska

 

I dan   14.02.     Srijeda                               

SARAJEVO – ISTANBUL – MEDINA                                                                                  

Okupljanje na Sarajevskom aerodromu 90 minuta prije polijetanja. Let za Istanbul u 11:55 h na liniji TK 1022. Slijetanje u Istanbul u 15:40 h. Nastavak putovanja avionom za Medinu u 23:15 h na liniji TK98.

II dan 15.02.      Četvrtak      

 MEDINA – loko                                                                     

Slijetanje u Medinu u 02:35 h. Nakon obavljenih carinskih formalnosti i pasoške kontrole transferi do Vaših hotela. Smještaj u hotel. Noćenje. Doručak. Cjelodnevni boravak u Medini i slobodno vrijeme za Iindividualni program. Noćenje.

III dan 16.02.        Petak    DŽUMA NAMAZ                        

MEDINA – loko                                                            

Doručak. Poslije doručka slobodno vrijeme za upražnjavanje ibadeta prema individualnim aktivnostima i klanjanje Džume. Noćenje.

 

IV dan 17.02.      Subota                MEDINA – loko                                                                                                               

Odlazak na sabah namaz u džamiju Muhameda a.s. Doručak. Poslije doručka slijedi obilazak/zijareti mubarek mjesta u okolini Medine : Masdžid Quba, 3 km sjeverno od džamije Muhammeda a.s. Ovo je prva džamija koju je lično Muhammed a.s. gradio. Klanjanje 2 rekata  nafile u njoj ima vrijednost obavljanja Umre. Nastavljamo put ka brdu Uhud, 5 km sjeverno od Medine, za koju je Poslanik a.s. rekao : «Uhud je planina koju volimo i koja voli nas». U podnožju brda se nalazi mezarje šehuda Uhuda, među kojima je i mezar Hamze r.a. koji su tu nalazi i treba nazvati selam. Slijedi, posjeta Jannat-ul-Baki mezarju istočno od Medine, gdje su ukopani mnogi od Poslanikovih ashaba. Posjetit ćemo i Mesdžid Kibletejn (džamija sa 2 kible) i Hendek (mjesto gdje se odigrala vrlo važna bitka između Muslimana i mušrika). Noćenje.

V dan 18.02.  Nedelja               MEDINA  – MEKA                                                                                                            

Klanjanje Sabah namaza.Doručak.Podne namaz u Medini. Napuštanje soba i polazak, oko 14 sati, turističkim autobusima ka Meki. (Preporučujemo oblačenje Ihrama za muškarce u hotelu prije polaska). Poslije nekih 30 minuta vožnje zaustavlja se na MikatuZul-Hulejfa, klanja dva rekata ihramskog namaza i nijjeti Umre. Nastavak putovanja za Meku. Dolazak u Meku u večernjim satima. Obavljanje zajedničke UMRE ( Tawaffa i Sa ‘ja). Smještaj u odabranim hotelima. Noćenje.

VI dan 19.02.        Ponedeljak              MEKA-LOKO                                                                                                        

Doručak. Slobodan dan i vrijeme za upražnjavanje ibadeta prema individualnim aktivnostima. Noćenje.

VII  dan 20.02.       Utorak             MEKA – loko                                                                                                                     

Doručak. Oko 09:00 sati odlazak na Arefat autobusima. Po dolasku na Arefat učiti što više dova. Nakon toga predlažemo odlazak do Brda milosti gdje su se prvi put sastali hazreti Adem i Hava. Nastavljamo ka Muzdallifi, te zaključno ka Mini, koja se nalazi 4,8 kilometara od Muzdalife. Odlazimo u posjetu planini  Al Nour koja se nalazi istočno od Meke. Na njoj se nalazi pećina Hira’a, najdraže Poslanikovo mjesto za molitvu, prije nego je postao Poslanik. To je mjesto gdje je Poslanik primio prvu objavu svete knjige Kura’an, od Al  Alaq Sura za meleka Đibrila. Planina je nazvana Al Nour, jer je to početna tačka propagiranja, a riječ  Nour znači  svjetlost. Nastavljamo ka Haremu i hotelu. Slobodno vrijeme za ibadet. Noćenje.

VIII dan 21.02.    Srijeda        MEKA – loko                                                                                                                   

Doručak. Slobodan dan i vrijeme za upražnjavanje Ibadeta prema individualnim. Noćenje.

IX  dan 22.02.        Četvrtak           MEKA – loko                                                                                                            

Doručak. Slobodan dan i vrijeme za upražnjavanje Ibadeta prema individualnim potrebama. Noćenje.

X dan 23.02.     Petak         DŽUMA NAMAZ         

MEKA – loko                                            

Doručak. Slobodan dan i vrijeme za upražnjavanje Ibadeta prema individualnim potrebama te klanjanje džuma namaza. Noćenje.

XI dan  24.02.   Subota     MEKA – DŽEDA                                                                                                                      

Doručak. Slobodan ostatak dana i vrijeme za upražnjavanje Ibadeta prema  individualnim potrebama sa mogućnošću asistencije i konsultacije sa predstavnicima Islamske zajednice. Između 13-15 h oslobađaju se sobe i ostavlja prtljaga na recepciji hotela. Planira se obavljanje oproštajnog Tawaffa prije  Akšam  namaza. (Moguća je doplata za one koji žele zadržati sobu do polaska na  aerodrom u Džedi oko 21 h). Klanjanje Akšam namaza. Preuzimanje stvari sa recepcije hotela, ukrcavanje u autobuse iza 21h i transferi prema aerodromu u Džedi(vožnja traje cca 2 sata) .

 XII dan 25.02.         Nedelja                

DŽEDA – ISTANBUL – SARAJEVO                                                                                         

Poslije obavljanja carinskih i pasoških formalnosti ukrcaj na let za Istanbul, na letu TK 95 u 02:55 h. Dolazak u Istanbul oko 06:50h. Nastavak leta za Sarajevo je u 11 :05 h na liniji TK1021. Dolazak u Sarajevo predviđeno je u 11 :00h.

 

NAPOMINJEMO : Ovo je tehnički obrađen program, i naš prijedlog, a moguća su odstupanja i dodatna  ispunjavanja prema potrebi i dogovoru sa grupom.kako bi što ugodnije boravili na ovim Mubarek mjestima.

Aranžman uključuje:                                                                

* avionski prevoz na relaciji Sarajevo – Istanbul – Medina/ Jeda – Istanbul – Sarajevo   

  * transfer apt – htl – apt u Saudijskoj Arabiji                              * smještaj u hotelu po izboru u 1/2 i 1/4 sobama,na bazi usluge prema programu                                             

* organizacija putovanja i pratilac grupe

* prevoz turističkim autobusima na relaciji Medina-Meka                                                                       

 * obilasci mubarek mjesta u Meki i Medini                            

Aranžman ne iključuje: 

*Doplatu zap ogled Harem 

Doplata za 1/1 sobu 

*PZ Osiguranje                                                                                                       

 

Za vizu je potrebno:
  • pasoš čija važnost je  najmanje 6 mjeseci od dana polaska (dvije uporedne stranice u pasošu moraju biti prazne za vizu)
  • 2 fotografije u boji sa bijelom pozadinom (kao za pasoš)
  • kopija pasoša u boji
  • za bračne parove kopija vjenčanog lista / prevedena na arapski te ovjere kako slijedi: apostile u Sudu, Ministarstvu pravde i Ministarsvu vanjskih poslova
  • potrebne vakcine ( žuti karton )
  • popunjen formular

*   za žene mlađe od 45 god potreban mahrem (pratilac) uz dokumentaciju koja to potvrđjuje

NAPOMENA:  Objavljene cjene su za gotovinsko i žiralno plaćanje.Prilikom rezervacije uplata akontacije 30%, 70% 30 dana prije putovanja,ostatak 10 dana prije putovanja.

 

RELAX TOURS                                                              033/263-330 i 033/270-060                                 www.relaxtours.com

 

 Zato što jedan članak nije dovoljan….

UMRA, MOJ LIČNI DOŽIVLJAJ I ISKUSTVO