Umra u februaru s Relax Toursom – broj mjesta je ograničen, cijena...

  Umra u februaru s Relax Toursom – broj mjesta je ograničen, cijena od 1350 KM

  Radi procesa viziranja i ograničenog broja mjesta savjetujemo prijave do kraja mjeseca decembra!

  Umra je hodočašće u Meku koje obavljaju Muslimani i može biti obavljeno u bilo koje doba godine. Na Arapskom UMRA znači „posjetiti sveto mjesto „. Kao tehnički termin korišten u Šerijatu, Umra znači obaviti Tavaf oko Kabe i Saja između Safe i Merve. Nakon oblačenja Ihrama, koji se treba obaviti u Mikat – ima.  Postoji 5 lokacija na kojima, prije dolaska u sveti grad – Meku, hodočasnici moraju obući Ihram, ukoliko namjeravaju ući u Harem i Šerif, zbog obavljanja Umre ili Hadža. Lokacija koju ćemo mi koristitije: Zulhulejfa,nalazi se oko 9 kilometara od Medine, a oko 450 kilometara od Meke. To je Mikat koji koriste hodočasnici koji iz pravca Medine dolaze u Meku; Umra je obred koji se sastoji od Tavafa i Saja, naravno uz iskren nijjet približavanja Allahu dž.š. Podrazumijeva se da treba zanijetiti Umru i obući ihrame na Mikatu.

  U Mekki je najbolje što više vremena boraviti u Haremu, klanjati u njemu vaktove u džematu, učiti Kur’an i razmišljati o životu, svijetu, svojoj ulozi u životu, učiti dove, tražiti oprost za svoje kao i grijehove drugih muslimana, moliti Allaha za uputu i dobro na oba svijeta, dijeliti sadaku i činiti ostala uobičajena dobra djela. To je jedan lični doživljaj i iskustvo koje zahtijeva i osobnu inventivnost, traganje za smislom, smirajem duše itd. Neka Vam Allah ukabuli i u sevap upiše Vaše ibadete i napor koji uložite na tom putu.

  Cijene aranžmana po osobi:

  HOTELI MEDINA HOTELI MEKA CIJENA :
   3* – Rawabi Al Zahra ili sličan – udaljenost hotela od harema 800 m – smještaj u četverokrevetnim sobama 3* – Nada Al Khalil ili sličan – udaljenost hotela od harema 800m – smještaj u četverokrevetnim sobama 1.350 KM
  5* – Crowne Plaza ili sličan – udaljenost hotela od harema 200 m – noćenje sa doručkom u 1/2 sobi 5* –  Sheraton ili sličan – udaljenost hotela od harema 200 m –  noćenje sa doručkomu 1/2 sobi  1.999 KM

  Doplata za aerodromske takse:  cca 480,-KM
  Mogućnost doplate za 5* LUX hotel (hotel u haremu)

  Popusti za djecu:

  Hotel 3*:dijete do 7,99 godina ostvaruje popust 200 KM uz 2 odrasle osobe u sobi

  Hotel 5*: dijete do 5,99 godina ostvaruje popust 650 KM uz 2 odrasle osobe (spava sa roditeljima u krevetu)

  Djeca preko navedenih godina nemaju nikakav popust.

   

  Aranžman uključuje:                       

  * Avionski prevoz na relaciji Sarajevo – Istanbul – Medina / Jeda – Istanbul –  Sarajevo

  * Transfer apt – htl – apt

  * Smještaj u hotelu po izboru u 1/2, 1/3 i 1 /4 sobama, na bazi usluge prema programu

  * Prevoz turističkim autobusima prema programu putovanja

  * Obilasci mubarek mjesta u Meki i Medini

  * Oganizacija putovanja i pratilac grupe

  * ishođenje vize

   

  Aranžman ne uključuje :

  * Aerodromske taxe

  * Doplate za pogled Harem(ne i Kaba)

  * Doplata za 1/1 sobe

   

  Za vizu je potrebno:
  • pasoš čija važnost je  najmanje 6 mjeseci od dana polaska (dvije uporedne stranice u pasošu moraju biti prazne za vizu)
  • 2 fotografije u boji sa bijelom pozadinom (kao za pasoš)
  • 2 kopije pasoša u boji (stranice na kojima se nalazi slika i podaci)
  • za bračne parove kopija vjenčanog lista
  • potrebne vakcine (žuti karton)
  • popunjen formular

  *   za žene mlađe od 45 god potreban mahrem (pratilac) uz dokumentaciju koja to potvrđjuje na bosanskom i arapskom jeziku

  VAŽNA NAPOMENA: Na temelju odluke Vlade Kraljevine Saudijske Arabije između dvije obavljene Umre treba proći 2 godine  u protivnom Osoba je obavezna uplatiti dodatnu taksu (koja nije uračunata u gore navedenu cijenu) u visini 2000,00 (dvijehiljade) saudijskihrijala = 1.000,00 (hiljadu) KM

   

  1. dan / 06.02 / Srijeda / Sarajevo-Istanbul-Medina

  Okupljanje na sarajevskom aerodromu 2h prije polijetanja. Let za Istanbul u 12:00 h na liniji TK1022. Slijetanje u Istanbul u 15:45h. Nastavak putovanja avionom za Medinu  23:10h na liniji TK098.

  2.  dan / 07.02./ Četvrtak / Istanbul-Medina

  Slijetanje u Medinu 02 :35h.Nakon obavljenih carinskih formalnosti i pasoške kontrole transfer do odabranih hotela. Check in u hotel. Noćenje. Individualni boravak u Medini i slobodno vrijeme za ibadete. Noćenje.

  3. dan 08.02. /  Petak /Medina – loko

     Klanjanje Džuma namaza. Slobodan ostatak dana i vrijeme za upražnjavanje Ibadeta prema individualnim potrebama sa mogućnošću asistencije i konsultacije sa predstavnicima agencije. Noćenje.

  4. dan  09.02. / Subota /Medina – loko

  Odlazak na sabah namaz u džamiju Muhameda a.s. Doručak. Poslije doručka slijedi obilazak/zijareti mubarek mjesta u okolini Medine : Masdžid Quba, 3 km sjeverno od džamije Muhammeda a.s. Ovo je prva džamija koju je lično Muhammed a.s. gradio. Klanjanje 2 rekata nafile u njoj ima vrijednost obavljanja Umre. Nastavljamo put ka brdu Uhud, 5 km sjeverno od Medine, za koju je Poslanika.s. rekao : «Uhud je planinakojuvolimo i kojavolinas». U podnožjubrda se nalazi mezarje šehida Uhuda, među kojima je i mezar Hamze r.a. koji se tu nalazi i treba nazvati selam. Slijedi, posjeta Jannat-ul-Baki mezarju istočno od Medine, gdje su ukopani mnogi od Poslanikovih ashaba. Posjetit ćemo i Mesdžid Kibletejn (džamija sa 2 kible) i Hendek (mjesto gdje se odigrala vrlo važna bitka između Muslimana i mušrika). Noćenje.

  5. dan / 10.02. / Nedelja/ Medina – Meka

  Klanjanje Sabah namaza. Doručak. Podne namaz u Medini. Napuštanje soba i polazak, oko 14 sati, turističkim autobusima ka Meki. (Preporučujemo oblačenje Ihrama zamuškarce u hotelu prije polaska). Poslije nekih 30 minuta vožnje zaustavlja se na Mikatu Zulhulejfa, klanja dva rekata ihramskog namaza i nijjeti Umre. Nastavak putovanja za Meku. Dolazak u Meku u večernjim satima. Smještaj u odabrane hotele. Obavljanje zajedničke UMRE ( Tvafa i Saja). Noćenje.

  6. dan / 11.02. /Ponedeljak / Meka – loko

  Doručak.Slobodan dan i vrijeme za upražnjavanje Ibadeta prema individualnim potrebama. Noćenje.

  7. dan / 12.02. / Utorak/ Meka – loko

  Doručak. Oko 09:00 sati odlazak na Arefat autobusima. Po dolasku na Arefatu učiti što više dova. Nakon toga predlažemo odlazak do Brda milosti gdje su se prvi put sastali hazreti Adem i Hava. Nastavljamo ka Muzdallifi, te zaključno ka Mini, koja se nalazi 4,8 kilometara od Muzdalife. Odlazimo u posjetu planini Al Nour koja se nalazi istočno od Meke. Na njoj se nalazi pećina Hira’a, najdraže Poslanikovo mjesto za molitvu, prije nego je postao Poslanik. To je mjesto gdje je Poslanik primio prvu objavu svete knjige Kura’an, od Al Alaq Sura za meleka Đibrila. Planina je nazvana Al Nour, .Planina je mjestog dje se nalazi pećina Hira u kojoj je, prema vjerovanju muslimana, poslanik Muhammed primio prve objave od Boga.Nastavljamo ka Haremu na obavljanje Tavafa  i Saja kao i obavljanjedrugih Ibadeta zavisno od interesa pojedinaca.Povratak u hotel.Noćenje.

  8. dan / 13.02. / Srijeda/ Meka

     Doručak. Slobodan ostatak dana i vrijeme za upražnjavanje Ibadeta prema individualnim potrebama sa mogućnošću asistencije i konsultacije sa predstavnicima agencije. Noćenje.

  1. dan / 14.02. / Četvrtak/ Meka – loko

  Doručak. Slobodan dan i vrijeme za upražnjavanje Ibadeta prema individualnim potrebama sa mogućnošću asistencije i konsultacije sa predstavnicima agencije. Noćenje

  10.  dan / 15.02. / Petak/ Meka  – džeda

  Doručak. Klanjanje Džuma namaza. Slobodno vrijeme za upražnjavanje Ibadeta prema individualnim potrebama. Između 13-15h oslobađaju se sobe i ostavlja prtljaga na recepciji hotela. Planira se obavljanje oproštajnog Tavafa prije Akšam namaza. (Moguća je doplata za one koji žele zadržati sobu do polaska na aerodrom u Džedi oko 21h). Klanjanje Akšam namaza. Preuzimanje stvari sa recepcije hotela, ukrcavanje u autobuse iza 21h i transferi prema aerodromu u Džedi (vožnja traje cca2 sata) .

  11. dan / 16.02. / Subota / Džeda – Istanbul – Sarajevo

  Poslije obavljanja carinskih i pasoških formalnosti ukrcaj na let za Istanbul, na letu TK 95 u 02:50 h. Dolazak u Istanbul oko 06:50 h . Nastavak leta za Sarajevo je u 11:05h na liniji TK1021. Dolazak u Sarajevo predviđeno je u 11 :05 h.

  NAPOMINJEMO : Ovo je tehnički obrađen program, i naš prijedlog, a moguća su odstupanja i dodatna ispunjavanja prema potrebi i dogovoru sa grupom kako bi što ugodnije boravili na ovimMubarek mjestima.

  Uslovi prijavljivanja: Prilikom rezervacije 30% akontacije. Ostatak 15 dana prije polaska. Za otkaz 30 dana prije polaska:20% storno troškova; 20-29 dana:30% storno troškova; za 14-21 dan prije polaska:50%; 7-14 dana prije polaska:70% te za nedolazak ili odustajanje od putovanja 100% storno troškova. PLAĆANJE NA RATE NA UPIT!

  Agencija Relax Tours zadržava pravo izmjene cijene usljed promjene kalkulativnih elemenata. Kalkulacija rađena na bazi 40 putnika, dana 05.12. i na osnovu  odnosa kursa 1USD=1,63KM.

  Avio kompanija zadržava parvo promjene satnice letova, u skladu sa propisima koji postoje u međunarodnom zračnom prometu. Agencija Relax Tours nije odgovoran za otkazivanje, odgađanje, kašnjenje letova ili izgubljenu prtljagu. Avio prijevoznik Turkish Airlines.

  Zato što jedan članak nije dovoljan…

  Umra…lični doživljaj i iskustvo