Umra u junu s Relax Toursom – broj mjesta je ograničen

  Umra u junu s Relax Toursom – broj mjesta je ograničen

  Umra je hodočašće u Meku koje obavljaju Muslimani, i može biti obavljeno u bilo koje doba godine. To je lični doživljaj i iskustvo koje zahtijeva osobnu inventivnost, traganje za smislom i smirajem duše. Radi velikog interesa agencija Relax Tours je organizovala još jedan grupni polazak na UMRU po najpristupačnijoj cijeni do sada

  Prije odlaska u sveti grad – Meku, hodočasnici moraju obući Ihram, ukoliko namjeravaju ući u Harem i Šerif, zbog obavljanja Umre ili Hadža. Lokacija koju koristiti Relax Tours je: Zulhulejfa, nalazi se oko 9 km od Medine, a oko 450 km od Meke. To je Mikat koji koriste hodočasnici koji dolaze u Meku. Umra je obred koja se sastoji od Tavafa i Saja, naravno uz iskren nijjet približavanja Allahu dž.š. U Mekki je najbolje što više vremena boraviti u Haremu, klanjati u njemu vaktove u džematu, učiti Kur’an i razmišljati o životu, svijetu, svojoj ulozi u životu, učiti dove, tražiti oprost za svoje kao i grijehove drugih muslimana, moliti Allaha za uputu i dobro na oba svijeta svijeta, dijeliti sadaku i činiti ostala uobičajena dobra djela.

  CIJENA ARANŽMANA PO OSOBI:

  HOTELI MEDINA HOTELI MEKKA CIJENA:
  Hotel 3*-smještaj u četverokrevetnim sobama

  Udaljenost od Harema cca 800 m

  Hotel 3*-smještaj u četverokrevetnim sobama

  Udaljenost od Harema cca 800 m

  1.200 KM

  Hotel 3*- smještaj u dvokrevetnim sobama

  Udaljenost od Harema cca 800 m

  Hotel 3*- smještaj u dvokrevetnim sobama

  Udaljenost od Harema cca 800 m

  1.459 KM

  5* – Crowne Plaza ili sličan 

  Udaljenost hotela od harema 200 m noćenje sa doručkom u 1/2 sobi

  5* –  Makkah Mariott ili sličan 

  Udaljenost hotela od harema 200 m –  noćenje sa doručkomu 1/2 sobi

  1.899 KM

  AERODROMSKE TAKSE: cca. 499 KM

  Popusti za djecu:                                                                                                    

  Hotel  3*: dijete do 7,99 godina ostvaruje popust 250 KM uz 2 odrasle osobe u sobi

  Hotel 5*: dijete do 5,99 godina ostvaruje popust 650 KM uz 2 odrasle osobe (spava sa roditeljima u krevetu)

  DJECA PREKO NAVEDENIH GODINA NEMAJU NIKAKAV POPUST.

  Aranžman uključuje:  

   – Avionski prevoz na relaciji Sarajevo – Istanbul – Medina/ Džeda – Istanbul – Sarajevo

  – Transfer apt – htl – apt

  – Smještaj u odabranim hotelima, bez uključenih obroka

  – Prevoz turističkim autobusima prema programu putovanja

  – Obilasci mubarek mjesta u Mekki i Medini

  – Organizacija putovanja i pratilac grupe

  – Ishođenje vize

  1. dan/ 06.06./ Cetvrtak/Sarajevo-Istanbul

  Okupljanje na sarajevskom aerodromu 2 h prije polijetanja. Let za Istanbul u 14:15 na liniji TK1024. Slijetanje u Istanbul predviđeno je u 17:05 h.

   

  2. dan/ 07.06./Petak/ Istanbul – Medina – DŽUMA NAMAZ

  Polijetanje za Medinu u 01:10 h na letu TK 98. Slijetanje na aerodrom u Medini u 04:40. (SVA VREMENA SU LOKALNA). Nakon obavljenih carinskih formalnosti i pasoške kontrole transfer do hotela. Po dolasku u Medinu, smještaj u hotel. Noćenje. Individualni boravak u Medini, klanjanje džuma namaza i slobodno vrijeme za Ibadete. Noćenje.

   

  3.dan/ 08.06./Subota/Medina

  Odlazak na sabah namaz u džamiju Muhammeda a.s.. Slijedi obilazak/zijareti mubarek mjesta u okolini Medine: Mesdžid Quba, 3 km sjeverno od džamije Muhammeda a.d. Ovo je prva džamija koju je lično Muhammmed a.s. gradio. Klanjanje 2 rekata nafile u njoj ima vrijednost obavljanja Umre. Nastavljamo put ka brdu Uhud, 5 km sjeverno od Medine, za koju je poslanik a.s. rekao: “Uhud je planina koju volimo i koja voli nas”. U podnožju brda se nalazi mezarje šehida Uhuda, među kojima je i mezar Hamze r.a. koji se tu nalazi i treba nazvati selam. Slijedi posjeta Jannat-ul-Baki mezarju istočno od Medine, gdje su ukopani mnogi od Poslanikovih ashaba. Posjetiti ćemo i Mesdžid Kibletejn (džamija sa 2 kible) i Hendek (mjesto gdje se održala vrlo važna bitka između Muslimana i mušrika). Noćenje.

   

  4. dan/ 09.06./ Nedjelja/Medina-loko             

  Slobodno vrijeme za upražnjavanje ibadeta prema individualnim potrebama. Noćenje.

   

  5. dan/ 10.06./Ponedeljak/Medina-Meka

  Klanjanje sabah namaza. Podne namaz u Medini. Napuštanje soba i polazak oko 14 sati turističkim autobusima prema Mekki. (Preporučujemo oblačenje Ihrama za muškarce u hotelu prije polaska). Poslije cca 30 minuta vožnje, zaustavljamo se na Mikatu Zulhulejfa, klanjamo 2 rekata ihramskog namaza i nijjeti Umre. Nastavak putovanja za Mekku. Dolazak u Mekku u večernjim satima. Smještaj u odabrane hotele. Obavljanje zajedničke Umre (Tafava i Saja). Noćenje.

   

  6. dan/ 11.06./Utorak/Meka-Loko

  Slobodan dan i vrijeme za upražnjavanje Ibadeta prema individualnim potrebama. Noćenje.

   

  7. dan/ 12.06./Srijeda/Meka-Loko

  Oko 9 sati odlazak na Arefat autobusima. Po dolasku na Arefat učiti što više dova. Nakon toga predlažemo odlazak do Brda milosti gdje su se prvi put sastali hazreti Adem i Hava. Nastavljamo ka Muzdallifi, te zaključno ka Mini, koja se nalazi 4,8 km od Muzdallife. Odlazimo u posjetu planini Al Nour koja se nalazi istočno od Mekke. Na njoj se nalazi pećina Hira, najdraže Poslanikovo mjesto za molitvu, prije nego je postao Poslanik. To je mjesto gdje je poslanik primio objavu svete knjige Kur’an, od Al Alaq Suraza meleka Đibrila. Nastavljamo ka Haremu na obavljanje Tavafa i Saja kao i obavljanje drugih Ibadeta zavisno od interesa pojedinaca. Povratak u hotel. Noćenje.

   

  8. dan/ 13.06./ Četvrtak/Meka-loko

  Slobodan dan i vrijeme za upražnjavanje ibadeta prema individualnim potrebama sa mogučnošću asistencije i konsultacije sa vodičem. Noćenje.

   

  9. dan/ 14.06./ Petak / Meka- DŽUMA NAMAZ

  Klanjanje Džuma namaza. Slobodno vrijeme za upražnjavanje Ibadeta prema individualnim potrebama. Noćenje.

   

  10. dan/ 15.06./ Subota/Meka- Džeda

  Slobodno vrijeme za ibadet. Između 13-15h oslobađaju se sobe i ostavlja se prtljaga na recepciji hotela. Planira se obavljanje oproštajnog Tavafa prije Akšam namaza. (Moguća je doplata na licu mjesta za one koji žele zadržati sobu do polaska na aerodrom u Džedi oko 21h). Klanjanje Akšam namaza. Preuzimanje stvari sa recepcije hotela, ukrcavanje u autobuse iza 21 h i transferi prema aerodromu u Džedi (vožnja traje cca 2 sata).

   

  11 dan/16.06./Nedjelja/Džeda–Istanbul-Sarajevo

  Poslije obavljanja carinskih i pasoških formalnosti, ukrcaj na let za Istanbul, na letu TK95 u 01:40. Dolazak u Istanbul u 05:30 h. Nastavak leta za Sarajevo je u 07:15 na liniji TK1021. Dolazak u Sarajevo je predviđeno u 08:10 h.

  BROJ MJESTA OGRANIČEN – PRIJAVE DO 18.05

  RELAX TOURS     

  033/263-330

  033/270-060

  www.relaxtours.com

  Zato što jedan članak nije dovoljan….

  UMRA, MOJ LIČNI DOŽIVLJAJ I ISKUSTVO