Umra u martu sa Relax Toursom

  Umra u martu sa Relax Toursom

  Umra je hodočašće u Meku koje obavljaju Muslimani, i može biti obavljeno u bilo koje doba godine. Na Arapskom UMRAH znači „ posjetiti sveto mjesto „. Kao tehnički termin korišten u Shari’ah, Umra znači obaviti Tawaf oko Kabe, i Sa’i između Al Safa-e i Al Marwah-a nakon oblačenja Ihrama, koji se treba obaviti u Miqat – ima. 

  UMRA U MARTU

  Termin:  09.03.2018.-11 dana

  Umra je hodočašće u Meku koje obavljaju Muslimani, i može biti obavljeno u bilo koje doba godine. Na Arapskom UMRAH znači „ posjetiti sveto mjesto „. Kao tehnički termin korišten u Shari’ah, Umra znači obaviti Tawaf oko Kjabe, i Sa’i između Al Safa-e i Al Marwah-a nakon oblačenja Ihrama, koji se treba obaviti u Miqat – ima.  Postoji 5 lokacija na kojima, prije dolaska u sveti grad – Meku, hodočasnici moraju obući Ihram, ukoliko namjeravaju ući u Masjid al Haram, zbog obavljanja Umre ili Hadža. Lokacija koju ćemo mi koristiti je: Dhu’l-Hulayfah: nalazi se oko 9 kilometara od Medine, a oko 450 kilometara od Meke. To je Miqat koji koriste hodočasnici koji iz pravca Medine dolaze u Meku; Umra je obred koji se sastoji od Tavafa i Sa’ja, naravno uz iskren nijjet približavanja Allahu dž.š. Podrazumijeva se da treba zanijetiti umru i obući ihrame na mikatu. U Mekki je najbolje što više vremena boraviti u Haremu, klanjati u njemu vaktove u džematu, učiti Kur’an i razmišljati o životu, svijetu, svojoj ulozi u životu, učiti dove, tražiti oprost za svoje kao i grijehove drugih muslimana, moliti Allaha za uputu i dobro na oba svijeta, dijeliti sadaku i činiti ostala uobičajena dobra djela. To je jedan  lični doživljaj i iskustvo koje zahtijeva i osobnu inventivnost, traganje za smislom, smirajem duše itd. Neka Vam Allah ukabuli i u sevap upiše Vaše ibadete i napor koji uložite na tom putu.

  KRATAK PREGLED PUTOVANJA:

  I dan / 09.03 /Petak / SARAJEVO – ISTANBUL – YANBU  – MEDINA                                          

  Okupljanje na sarajevskom aerodromu 2h prije polijetanja.Let za Istanbul u 20:20 h na liniji TK 1026.Slijetanje u Istanbul u 00:20h. Nastavak putovanja avionom za Yanbu  u 01:35h  na liniji TK95.

  II  dan / 10.03/ Subota /YANBU –  MEDINA – loko

  Slijetanje u Yanbu u 04 :5 5h.Nakon obavljenih carinskih formalnosti i pasoške kontrole transfer do Medine udaljene cca 200km   i  do Vaših hotela. Smještaj u hotel. Individualni  boravak u Medini i slobodno vrijeme za ibadete.Noćenje.

  III dan 11.03 /   Nedjelja     /    MEDINA – loko

  Doručak. Poslije doručka slobodno vrijeme za upražnjavanje ibadeta prema individualnim aktivnostima i potrebama. Noćenje.

  IV dan /12.03/  Ponedjeljak  / MEDINA – loko

  Odlazak na sabah namaz u Džamiju Muhammeda, a.s., Doručak. Poslije doručka slijedi obilazak/ zijarete  mubarek mjesta u okolini Medine:Masdžid Quba 3 kilometra sjeverno od džamije Muhammeda, a.s. Ovo je prva Džamija koju je lično Muhammed, a.s., gradio. Klanjanje 2 rakata nafile u njojima vrijednost obavljanja Umre. Nastavljamo put ka brdu Uhud, pet kilometara sjeverno od Medine za koju je Poslanik, a.s., rekao : « Uhud je planina koju volimo i koja voli nas« . U podnožju brda se nalazi mezarje šehida Uhuda među kojima je i mezar Hamze, r.a., koji se tu nalazi, i treba nazvati selam.Slijedi posjeta  Jannat-ul-Baqi, mezarju istočno od Medine, gdje su ukopani mnogi od Poslanikovih ashaba. Posjetićemo i Mesdžid Kibletejn (džamija sa dvije kible) i Hendek (mjesto gdje se odigrala vrlo važna bitka između muslimana i mušrika).Noćenje.

  V dan / 13.03 / Utorak / MEDINA – MEKA                                                                                 

  Klanjanje Sabah namaza.Doručak.Podne namaz u Medini. Napuštanje soba i polazak, oko 14sati, turističkim autobusima ka Meki. (Preporučujemo oblačenje Ihrama za muškarce u hotelu prije polaska). Poslije nekih 30 minuta vožnje zaustavlja se na Mikatu Zul-Hulejfa, klanja dva rekata ihramskog namaza i nijjeti Umre. Nastavak putovanja za Meku. Dolazak u Meku u večernjim satima. Smještaj u odabrane hotele. Obavljanje zajedničke UMRE ( Tawaffa i Sa ‘ja). Noćenje.

  VI dan / 14.03 /Srijeda / MEKA – loko

  Doručak.Slobodan dan i vrijeme za upražnjavanje Ibadeta prema individualnim potrebama. Noćenje.

  VII dan /15.03 / Četvrtak/ MEKA – loko

  Doručak. Oko 09:00 sati odlazak na Arefat autobusima. Po dolasku na Arefat učiti štoviše dova. Nakon toga predlažemo odlazak do Brda milosti gdje su se prvi put sastali hazreti Adem i Hava. Nastavljamo ka Muzdallifi, te zaključno ka Mini, koja se nalazi 4,8 kilometara od Muzdalife. Odlazimo u posjetu planini Al Nour koja se nalazi istočno od Meke. Na njoj se nalazi pećina Hira’a, najdraže Poslanikovo mjesto za molitvu, prije nego je postao Poslanik. To je mjesto gdje je Poslanik primio prvu objavu svete knjige Kura’an, od Al Alaq Suraza meleka Đibrila. Planina je nazvana Al Nour, . Planina je mjesto gdje se nalazi pećina Hira u kojoj je, prema vjerovanju muslimana, poslanik Muhammed primio prve objave od Boga. Nastavljamo ka Haremu na obavljanje Tawaffa i Sa’jakao i obavljanje drugih Ibadeta zavisno od interesa pojedinaca.Povratak u hotel. Noćenje.

  VIII dan /16.03 / Petak/ MEKA – DŽUMA NAMAZ                          

  Doručak. Klanjanje Džuma namaza. Slobodan ostatak dana i vrijeme za upražnjavanje Ibadeta prema individualnim potrebama sa mogućnošću asistencije i konsultacije sa predstavnicima agencije. Noćenje.

  IX  dan /17.03 / Subota/ MEKA – loko

  Doručak. Slobodan dan i vrijeme za upražnjavanje Ibadeta prema individualnim potrebama sa mogućnošći asistencije i konsultacije sa predstavnicima agencije. Noćenje

  X  dan /18.03. / Nedjelja /MEKA – DŽEDA

  Doručak. Slobodno vrijeme za upražnjavanje Ibadeta prema individualnim potrebama.Između 13-15h oslobađaju se sobe i ostavlja prtljaga na recepciji hotela.Planira se obavljanje oproštajnog Tawaffa prije Akšam namaza. (Moguća je doplata za one koji žele zadržati sobu do polaska na aerodrom u Džedioko 21h).Klanjanje Akšam namaza. Preuzimanje stvari sa recepcije hotela, ukrcavanje u autobuse iza 21h i transferi  prema  aerodromu u Džedi(vožnja traje cca 2 sata) .

  XI dan / 19.03. /Ponedjeljak /DŽEDA – ISTANBUL – SARAJEVO

  Poslije obavljanja carinskih i pasoških formalnosti ukrcaj na let za Istanbul, na letu TK 95 u 02:55h. Dolazak u Istanbul oko06:50h . Nastavak leta za Sarajevo je u 11:05h na liniji TK1021. Dolazak u Sarajevo predviđeno je u 11 :00 h.

  NAPOMINJEMO:

  Ovo je tehnički obrađen program i moguća su odstupanja i dodatna ispunjavanja prema potrebi i dogovoru sa grupom, kako bi što ugodnije boravili na ovim mubarek mjestima.

  RELAX TOURS                                                              033/263-330  033/270-060

  www.relaxtours.com

   

   Zato što jedan članak nije dovoljan….

  UMRA, MOJ LIČNI DOŽIVLJAJ I ISKUSTVO

  SHARE
  Prethodni članakHistorija Valentinova
  Naredni članakSki bonton