UNESCO grad bez turbo folka: Kotor u 2019. ulazi uz velike rock...

UNESCO grad bez turbo folka: Kotor u 2019. ulazi uz velike rock koncerte

Grad Kotor nalazi se u prekrasnom Bokokotorskom zaljevu na Crnogorskom primorju. Kotor je ne samo jedna od najposjećenijih destinacija u Crnoj Gori, već je također dio svjetske kulturne baštine, a popularni Lonely Planet predstavio ga je kao grad koji se obavezno mora posjetiti. Kotor ima bogato kulturno-historijsko naslijeđe i jedan je od najbolje sačuvanih srednjovjekovnih gradova u ovom dijelu Mediterana.

Velika imena domaće i regionalne rock scene – Damir Urban, Darko Rundek & Ekipa, Bombaj štampa, Psihomodo Pop, Galija, Four Blues Drivers, Autogeni trening i M.O.R.T. nastupit će u Kotoru tokom novogodišnjih praznika. Kotor je prvi grad u Crnoj Gori koji je 1997. organizovao doček na otvorenom, a već drugu godinu zaredom slavlje se odvija kroz manifestaciju Rock New Year.

SPEKTAKL NA TRGU

Praznični rock spektakl na kotorskom Trgu od oružja otvorit će sarajevski rock sastav osnovan 1982. godine, Bombaj štampa, kojeg predvodi glumac i reditelj Branko Đurić – Đuro, prepoznatljiv po hitovima Bolje letim sam, Uzalud me podsjećaš, Mrak i ja i brojnim drugim.

Zagrebački muzičar, na jugoslavenskoj sceni zapamćen kao jedan od osnivača benda Haustor s kraja sedamdesetih godina prošlog vijeka Darko Rundek, i sastav Ekipa priredit će multiinstrumentalni spektakl uz opus stvaralaštva dugog četiri decenije, podsjećajući na hitove Šal od svile, Šejn, Ena, Bi’ mog’o da mogu, te kasnije Makedo, Apokalipso i mnoge druge koje pamte sve generacije.

Riječki muzičar Damir Urban nastupit će u prvim satima 2019. godine. Njegov specifični vokal prožima se regionalnom muzičkom scenom već tri decenije, od prvog objavljenog albuma 1993. godine, preko saradnji s velikim imenima alternativnog rocka, do samostalnih i posebno cijenjenih snimaka koncertnih nastupa.

Autorski rock sastav M.O.R.T. čije nastupe karakterišu ujedno žestok zvuk i melodičnost osnovan je prije 15 godina u Sinju i od tada je objavio tri studijska albuma, a popularnost među mnogobrojnom regionalnom publikom, osim zbog pobjeda na brojnim festivalima, počeo je da dobija zahvaljujući spotovima za pjesme Meni se skače, Tango, Olovni vojnici, Nina, Buka u glavi s umjetničkim pečatom režisera.

ČETIRI KONCERTA

Drugo muzičko veče također će proteći uz četiri koncerta, od kojih će prvi biti nastup bokeljskog sastava Four Blues Drivers. Energični nastupi koji su sinteza onog najboljeg što se vrhunskim muziciranjem moglo izvući iz klasičnog rocka i standarda koje nevidljivo nameće bluz stvaralaštvo podloga su događajima u čijoj atmosferi njihova publika uvijek uživa.

Više od četiri decenije trajanja sastava Galija, koji karakteriše specifičan progresivni rock zvuk, učinile su da njihove pjesme postanu poznate svim generacijama na ovim prostorima, čemu je doprinijelo 14 studijskih albuma, te niz izdanja kompilacija i najvećih studijskih i koncertnih izvođenja, uz hitove Stare trube, Još uvek sanjam, Da me nisi, Skadarska, Uzalud se trudiš i ona posvećena gradu u kojem ovoga puta nastupaju, a koju će na tom mjestu prvi put izvesti – Kotor.

Čak 35 godina dugo postojanje hrvatskog rock sastava Psihomodo Pop, jednog od najprepoznatljivijih ex-Yu pop punk bendova prate beskompromisan zvuk i specifični scenski nastupi za pamćenje, uz koje publika uvijek pjeva nezaboravnu Fridu, Ramonu, Ja volim samo sebe i sve ono po čemu je nakon 15 studijskih albuma upamćena grupa koju predvodi Davor Gobac, slikar, upamćen po brojnim televizijskim i filmskim ulogama.

Završnica koncertnih nastupa pripada crnogorskom bendu Autogeni trening, koji već 18 godina odolijeva izazovima domaće scene, beskompromisno zadržavajući kvalitet zvuka i oštrinu tekstova sa snažnim porukama kroz Mulj, Raskrsnicu, Ljubav i izgaranje i mnoge druge koje opisuju probleme i izazove čovjeka današnjice. Organizator programa je Turistička organizacija Kotor. Ulaz je slobodan.


SREDNJOVJEKOVNI IZGLED

Kotor je grad koji je istrajao u očuvanju svog originalnog srednjovjekovnog izgleda s brojnim vrijednim spomenicima srednjovekovne arhitekture, što je doprinijelo da postane dio UNESCO svjetskog prirodnog i kulturnog nasljeđa.


VISOKI BEDEMI

Ljepoti Kotora pridonose bedemi visoki 20 i široki 15 metara, koji ne opasuju samo Stari grad već se penju visoko u planine do tvrđave Svetog Ivana, ukupne dužine 4,5 kilometra.