UNESCO naslijeđe u Njemačkoj – Najljepše što su čovjek i priroda ostavili...

UNESCO naslijeđe u Njemačkoj – Najljepše što su čovjek i priroda ostavili za sobom

Samo najbolja i najupečatljivija svjedočanstva historije čovječanstva i prirode dobijaju epitet svjetske kulturne baštine UNESCO-a. Neka od najboljih pronaći ćete baš u Njemačkoj

Izvor: GNTB/Florian Trykowski

Dvije hiljade godina historije ostavilo je u Njemačkoj značajne tragove: nijeme svjedoke, koji ipak mnogo govore o veličanstvenim kulturnim dostignućima, kao i prirodne fenomene. Mnoge od najupečatljivijih 46 arhitektonskih spomenika, gradskih cjelina, ali i značajnih industrijskih postrojenja i neobičnih prirodnih pejzaža, UNESCO je u Njemačkoj proglasio svjetskom baštinom. Mjesta svjetske baštine UNESCO-a namijenjena su i vama, pošto je svako putovanje na ta mjesta istovremeno i putovanje u ličnu historiju.

Krenite tragovima najčudesnijih historijskih mjesta, krenite u potragu za naslijeđem čovječanstva u Njemačkoj…

Bremen Roland i Gradska vijećnica

Izvor: GNTB/Francesco Carovillano

Bremen je jedan od glavnih kulturnih i turističkih centara sjeverozapada Njemačke. Grad je to s posebnom atmosferom i šarmom, koji ima mnogo znamenitosti, maštovito isprepletenu staru i modernu arhitekturu, kao i bogatu historiju. Na listi UNESCO svjetske baštine su dva objekta iz Bremena; Bremen Roland, simbol prava i slobode, najveća i najstarija statua ovog tipa u Njemačkoj, te Gradska vijećnica, prekrasna zgrada iz 15. stoljeća i jedna od glavnih turističkih atrakcija.

Wartburg dvorac

Izvor: GNTB/Christof Herdt

Wartburg je dvorac u Njemačkoj pokrajini Tirinškoj, iznad grada Eisenacha na 441 metra nadmorske visine. Još 1999. godine UNESCO je upisao dvorac Wartburg na listu svjetske baštine u Evropi kao spomenik feudalizma u srednjoj Evropi, velikog kulturnog i općeg značaja. Dvorac je kroz historiju bio više puta nadograđivan i stare zgrade su zamijenjene novijima ili su značajno izmijenjene. Toplo preporučujemo posjetu dvorcu, izaći ćete naprosto oduševljeni, obećavamo!

Industrijski kompleks Zollverein

Izvor: GNTB/Francesco Carovillano

Industrijski kompleks Zollverein je najpoznatija znamenitost grada Essena. Ovo je fantastičan primjer evolucije razvoja i pada jedne industrije u razdoblju od 150 godina. Nakon što ga je 2001. god. UNESCO proglasio svjetskom kulturnom baštinom, počeo se obnavljati. Nekoliko umjetničkih i dizajnerskih institucija smjestilo u prostorijama bivšeg rudnika uglja. Postoji i nekoliko turističkih atrakcija kao što je muzej Design Zentrum NRW, koji svake godine nudi prestižnu nagradu za dizajn (Red Dot Design Award); te muzej posvećen historije Ruhr (Ruhrmuseum), koji postoji još od 1904. godine.

Goslar

Izvor: Stefan Schiefer schiefer@digitphotos.de

Goslar je historijski grad u Donjoj Saskoj u Njemačkoj, a nalazi se na sjeverozapadnoj padini planine Harz. Goslar je staro rudarsko središte s rudnim ležištem u obližnjem Rammelsbergu (olovo, cink, bakar, srebro, zlato) koji su se iskorištavali od 968. do zatvaranja 1988. godine. Grad je industrijsko, kulturno i turističko središte s mnogim znamenitostima. Stari dio grada i rudnici Rammelsberga su na listi UNESCO-ve svjetske baštine.

Grad Bamberg

Izvor: GNTB/Florian Trykowski

Grad oduševljava srednjovjekovnim šarmom, prekrasnom arhitekturom, zanimljivim Gotičkim i baroknim spomenicima i znamenitostima. Ovaj grad smješten na sedam brežuljaka na obali rijeke Regnitz, historijski je centar koji je uvršten na UNESCO-ovu listu svjetske baštine.

Speicherstadt i Kontorhaus

Izvor: Hamburg Tourismus GmbH

Speicherstadt i Kontorhaus su historijski kvartovi Hamburga, koji čine kompleks koji predstavlja primjer učinaka naglog rasta međunarodne trgovine u kasnom 19. i početkom 20. stoljeća. Zbog toga ih je 2015. godine UNESCO uvrstio na listu mjesta svjetske baštine u Evropi.

Nacionalni park Jasmund

Izvor: GNTB/Francesco Carovillano

Nacionalni park Jasmund nalazi se na njemačkoj obali Baltičkog mora na ostrvu Rügen. Poznat je po velikim krečnjačkim stijenama, koje oblikuju obalu od 12 km na više od stotinu metara nadmorske visine. Bijele stijene ističu se iz plavetnila Baltičkog mora i uokvirene su zelenilom drevnih bukovih šuma. U junu 2011., drevne bukove šume Njemačke upisane su kao proširenje prašuma bukovih šuma Karpata na UNESCO-vu listu svjetske baštine.

Regensburg

Izvor: GNTB/Francesco Carovillano

Ko misli da je srednjovjekovni grad s historijom dužom od 2000 godina pomalo uspavan, jako se vara! Svjetska baština nije ovdje živa samo u priči historijskih građevina, već i između njih. Regensburg ima više od 1500 zgrada, zaštićenih spomenika kulture, 984 spomenika je uvršteno u UNESCO-ovu svjetsku baštinu kao cjelina Stari grad sa Stadtamhofom.

Speyerska katedrala

Izvor: GNTB/Karl Hoffmann

Speyer je jedan od najstarijih njemačkih gradova, osnovali su ga još Rimljani i tada se zvao Noviomagus ili Civitas Nemetum. Posebno vrijedna posjete je Speyerska katedrala, najveća sačuvana romanička crkva na svijetu, koja je od 1981. pod zaštitom UNESCO-a. Katedrala posvećena Svetoj Djevici Mariji, zaštitnici grada Speyera (Patrona Spirensis) i Svetom Stjepanu je uglavnom poznata kao Kaiserdom zu Speyer (Kraljevska katedrala u Speyeru).