UNESCO o konjima lipicanerima koji se uzgajaju u BiH

Tradicija uzgajanja konja lipicanera u Bosni i Hercegovini uvrštena je na UNESCO-ovu Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog naslijeđa!

Foto: Pexels

Međunarodni komitet za očuvanje nematerijalnog kulturnog naslijeđa upisao je 9. decembra na UNESCO-ovu Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog naslijeđa tradiciju uzgajanja konja lipicanera u Bosni i Hercegovini i još sedam zemalja.

Ergela Vučijak Prnjavor je jedina ergela čistokrvnih lipicanera u Bosni i Hercegovini sa svim potrebnim pedigreima i DNK analizom svakog grla

“Sve ergele u Evropi koje se bave uzgojem lipicanera su u toj priči. Od nas, Hrvatske, Mađarske, Rumunije, Slovačke, Italije, Slovenije, kao zemalja u kojoj je lipicaner uzgojen”, rekao je direktor JU Ergela “Vučijak” Prnjavor Miroslav Milanković.

UNESCO je na svojoj službenoj stranici ovako predstavio novosti na svojoj Reprezentativnoj listi:

“Tradicija uzgoja konja lipicanera u početku se koristila za Habsburški carski dvor u Beču, ali danas lipicaner ima posebnu ulogu u svakodnevnom kulturnom i društvenom životu zajednica u ruralnim područjima. Uključeni su u događaje, proslave i svečanosti kao što su blagoslov konja, karnevalske povorke i parade.

Konji također imaju ključnu ulogu u terapijskom jahanju i održivom turizmu.

Ljudi koji rade u državnim ergelama predstavljaju glavne nosioce stihije, uz terapeute, zanatlije, grupe konjičkih sportova, vojni tradicionalisti, lokalne zajednice i posjetioce farme. Vrijednosti, znanja, vještine i prakse prenose se kroz praktična iskustva, seminare i treninge, kao i tokom svečanih i sportskih događaja.

Praksa je također dio nastavnih planova i programa pojedinih lokalnih osnovnih škola i svih poljoprivrednih i stručnih škola i poljoprivrednih i veterinarskih fakulteta.

Uzgoj konja lipicanera ujedinjuje zajednice više od 450 godina, stvarajući snažan osjećaj zajedničkog identiteta, uključujući kroz svoj specijalizirani vokabular i blisku emocionalnu vezu između uzgajivača i konja”, naveli su iz UNESCO-a.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content