Upoznajte Kotor!

Upoznajte Kotor, grad smješten u samom srcu Bokokotorskog zaliva, grad koji je dio UNESCO-ve svjetske kulturne baštine i jedno je od najposjećenijih mjesta u Crnoj Gori. 

Foto: Kotor Travel

Tekst: Dragana Samardžić

Fotografije: Ranko Maraš

Kotor je jedan od najbolje očuvanih srednjovjekovnih gradova u ovom dijelu Mediterana. Dolazak u Kotor pružit će vam osjećaj putovanja kroz vrijeme, omogućujući vam da prošlost doživite na savremen način. 

Šta posjetiti u Kotoru?

Ukoliko razmišljate o odmoru u Kotoru i pitate se šta posjetiti i raditi u ovom gradu, imamo za vas nekoliko sugestija.

Impresivne građevine

Foto: Kotor Travel

Remek-djelo fortifikacione arhitekture – gradske zidine vjekovima su štitile Kotor od osvajača i obavezne su za posjetiti. Za prekrasan pogled na zaliv i posjetu tvrđavi San Giovanni potrebno je preći 1.355 stepenika ali ono što ćete doživjeti kada stignete do cilja svakako je vrijedno truda. Obiđite i brojne romaničke crkve i katedralu Sv. Tripuna, najimpresivniju građevinu u Starom gradu. Ne propustite obići crkvu Sv. Nikole i crkvu Sv. Luke koje se nalaze u sjevernom dijelu Starog grada. 

Pomorski muzej

Najznačajniji dio kotorske historije vezan je za pomorstvo, pa ćete način kako je pomorski život izgledao vjekovima, najbolje razumijeti ako posjetite Pomorski muzej.  

Šarmantni Perast

Obiđite Stoliv, Prčanj, Dobrotu i druga okolna manja mjesta gdje se daleko od gradske vreve možete relaksirati na malim plažama i uživati u lokalnim gastronomskim specijalitetima na sunčanim terasama. Ova mjesta su pristupačna brodom, automobilom, biciklom ili pješke. Ne propustite posjetiti dragulj Bokokotorskog zaliva – šarmantni Perast i njegova ostrva. 

Foto: Kotor Travel

Gospa od Škrpjela i Sveti Đorđe

Dva atraktivna ostrva, Gospa od Škrpjela i Sveti Đorđe, nalaze se ispred Perasta. Na ostrvu Gospe od Škrpjela sagrađena je crkva posvećena Bogorodici, a unutrašnjost crkve je oslikao čuveni barokni slikar Tripo Kokolja. Ostrvo Sv. Đorđe dom je benediktinskog manastira iz 12. vijeka i lokalnog groblja, gdje su u prošlosti sahranjivani članovi peraških plemićkih porodica. 

Obilazak zaliva brodom

Boka Kotorska jedan je od najprepoznatljivijih i najupečatljivijih krajolika Mediterana i jedan od najromantičnijih pejzaža u cijeloj Crnoj Gori. Istraživanje zaliva brodom je zaista jedinstveno i fantastično iskustvo.


Foto: Kotor Travel

Doživite ljetnu avanturu!

Bez obzira na doba godine, u Kotoru možete svoj dan ispuniti sportskim i avanturističkim aktivnostima, dodatno začinjenim mješavinom planinskog i primorskog vazduha i aromama mediteranskog bilja. Bilo da volite pješačenje, planinarenje, biciklizam, jedrenje ili kajakarenje, sve ovo ćete naći u Kotoru. Posjetite Kotor i doživite svoju ljetnju avanturu!

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content