Upozorenje stručnjaka: Evropska mora bi se mogla uništiti

  Upozorenje stručnjaka: Evropska mora bi se mogla uništiti

  Evropski okeani, mora i morski život pod pritiskom su ljudskih aktivnosti uključujući posljedice zagađenja, prekomjerni izlov i utjecaj klimatskih promjena, upozorilo je u četvrtak evropsko tijelo zaduženo za zaštitu okoliša.

  Jadransko more; Foto: Pixabay/Ilustracija

  Zbog učinaka tih promjena na vidiku je nepopravljiva šteta za morske ekosisteme, objavila je Europska agencija za okoliš (EEA).

  Mora i okeani igraju ključnu ulogu u transportu, energetici i prehrambenoj industriji, kao i u rekreaciji i pridonose reguliranju klime. Gubitak bioraznolikosti u evropskim morima nastavlja se, objavila je agencija sa sjedištem u Kopenhagenu, ističući da analize “velikog broja morskih vrsta i staništa pokazuju ‘nepovoljni konzervatorski status'”. To uključuje razne vrste morskih ptica, morskih sisavaca poput tuljana i kitova, te stanje ribljeg fonda, poput bakalara.

  Prema izvještaju klimatske promjene “pojačavaju druge negativne utjecaje na morske ekosisteme”. Nadmetanje u Evropskoj uniji u izlovu riba, proizvodnji fosilnih goriva, minerala i obnovljive energije, prema očekivanjima, rast će, dodajući pritisak na već iscrpljene ekosustave.

  EEA agencija izdvojila je zeleni plan Europske komisije i njenu novu stragiju bioraznolikosti kao znake koji bude nadu.