Uskoro više jeftinih letova sa aerodroma u FBiH

  Uskoro više jeftinih letova sa aerodroma u FBiH

  Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine usvojio je zaključak kojim se ukidaju aerodromske takse za odlazeće putnike.

  Vlada FBiH tako se obavezala da poništi odredbu u Odluci o putničkoj taksi, na prijedlog nezavisnog parlamentarca Nihada Čolpe koji je ovu informaciju objavio na svom Facebook profilu navodeći kako će ova odluka značiti jeftinije letove sa Međunarodnog aerodroma Sarajevo.

  Podsjećamo, taksa je značila da svaki odlazeći putnik sa spomenutog aerodroma mora platiti 20 KM, a novac se koristio na unapređenje avioprometa.

  Čolpa tvrdi da je sarajevski aerodrom najskuplji u regiji, navodeći kako su na njemu takse čak do četiri puta više nego u Turskoj, gdje takse plaćaju samo domaći državljani, a sve u cilju što većeg broja turista.

  “U odnosu na Tursku, ali i okruženje, FBiH umjesto da omogući što jeftiniji dolazak stranih turista u Sarajevo, propisao je visinu takse kojom je Međunarodni aerodrom u Sarajevu postao nejnekonkurentiji u regiji”, naveo je Čolpa ponavljajući kako je to prevelik namet za turiste. Zato očekuje da će se ukidanjem takse omogućiti jeftiniji, ali i lakši avioprijevoz turista.

  “Raste potražnja za hotelskim smještajem, što je signal za nova domaća ulaganja u proširivanje smještajnih kapaciteta, a što opet znači otvaranje novih radnih mjesta u uslužnoj djelatnosti. Korist će imati prevoznici, kao i sve druge privredne grane koje su vezane za turizam. Najbitniji efekt porasta broja turista u našoj zemlji jeste rast potrošnje”, istakao je Čolpa.

  Mišljenja je da je ovo korak ka cilju da Bosna i Hercegovina bude turistički lider u regiji.