Uzbekistan s Relax Toursom – Put svile za 1. Maj – Broj...

Uzbekistan s Relax Toursom – Put svile za 1. Maj – Broj mjesta ograničen

26.04./ 8 NOĆI – od 2790 KM – SVI IZLETI UKLJUČENI
TASHKENT-URGHENCH (KHIVA)-BUKHARA- SHAKHRISABS – SAMARKAND

Više od hiljadu godina put svile bio je najvažnija i najpoznatija trgovačka ruta na svijetu, kojom se nije prevozila samo svila već sve vrste egzotične robe. Za vas smo izdvojili njegov srednji dio koji se proteže kroz Uzbekistan, zemlju u kojoj ćete sigurno najbolje osjetiti atmosferu davno prošlih vremena. Krenite tragom dalekih karavana…REZEVIŠITE MJESTO NA VRIJEME

Kratak pregled putovanja

 

I DAN / 26.04.2019 / SARAJEVO – ISTANBUL – TASHKENT

Sastanak putnika na sarajevskom aerodromu 2 sata prije leta. Polijetanje za Istanbul u 14:00 h na letu TK 1024. Slijetanje u Istanbul u 16:50 h. (Sva vremena su lokalna). Slobodno vrijeme do leta za Tashkent u 18:35 h, na letu TK 370.

II DAN / 27.04.2019 / TASHKENT

Slijetanje u Tashkent u 01:05 h (sva vremena su lokalna). Po dolasku doček od strane lokalne agencije. Transfer u hotel. Noćenje. Nakon doručka u hotelu odlazak na razgled starog i novog dijela Tashkent-a (u 11 h). Tashkent je jedan od najstarijih gradova centralne Azije, ali sa mnogo manje kulturno-historijskih spomenika drevne prošlosti, zbog katastrofalnog zemljotresa koji ga je zadesio 1966. godine. Danas je to moderan grad sa puno parkova, fontana, bulevara i nešto starih zdanja koje obilazimo: Medresa Barak – khan; Mauzolej Kaffal – Shashi; Medresa Kukeldash, Dzhuma džamija iz 9. Stoljeća, Nacionalni centar umjetnosti; Mustaqillik trg; Tashkent metro stanica te ostali moderni trgovi u Novom dijelu grada. Povratak u hotel. Noćenje.

III DAN / 28.04.2019 / TASHKENT – URGENCH – KHIVA (let u trajanju od cca 1:40 h)

Nakon ranog doručka u hotelu u cca 5:30 h transfer do lokalnog aerodroma radi leta u 07:30 h (vrijeme lokalnog leta je promjenjivo) za Urghench (apt udaljen ca 30 km od hotela). Nakon slijetanja u ca 09:30 h transfer za Khivu jedinstvenog mjesta, potpuno drugačijeg od ostalih gradova Centralne Azije. Ostavljanje stvari u hotelu te odlazak na razgledanje grada. Kiva je jedno od nekoliko mjesta današnjeg Uzbekistana koje se nalazilo na čuvenom Putu svile, koji je vodio iz Kine ka Evropi, a prolazio je kroz mnoge oblasti centralne Azije. Historijske znamenitosti potpuno su očuvane te ćete kroz razgled grada koji uključuje obilazak kompleksa Ichan – Kala, medresu Muhameda Amin Kana sa svojim minaretom, mauzolej Pahlavan Mahmuda, tvrđavu Kunya Ark i džamiju Juma sa 218 drvenih stupova, palača Tash Holi te dobiti sliku ovog predivnog grada. Večera u lokalnom restoranu sa folk show programom.

IV DAN / 29.04.2019 / KHIVA – BUKHARA (cca 450 km)

Nakon doručka u hotelu u 09:00 h vožnja autobusom prema Bukhari koja se nalazi usred pustinje Kizil Kum (Crvena pustinja). Putovanje će trajati skoro sedam sati. Put vodi kroz pustinju uz rijeku Amu Daria čija je plodna delta bila poznata i naseljena od najstarijih vremena. U večernjim satima predviđen je dolazak u Bukharu. Smještaj u hotel. Slijedi kratka tura u starom dijelu grada. Noćenje.

V DAN / 30.04.2019 / BUKHARA

Nakon doručka u hotelu slijedi cjelodnevni razgled Bukhare grada poznatog i kao biser na nekadašnjem putu svile. Vidjet ćete: Ismael Samani te Chashama Ayub mauzolej, Bolo – Hauz džamiju, Citadel Ark – grad u gradu iz IV stoljeća; religijsko srce Bukhare – minaret Kalon, Kalyan džamiju, Miri Arab medresu te mnoge sruge mederese, Bukhara Dome bazar i druge turističke atrakcije Bukhare. Nakon razgleda odlazak na večeru sa show programom. Noćenje u hotelu.

VI DAN / 01.05.2019 / BUKHARA

Nakon doručka u hotelu slijedi obilazak Bukhara malo izvan grada: mauzolej Bahowutin Naqshbandi; Sitora – I – Mohi-Khosa. Povratak u Bukharu. Noćenje u hotelu.

VII / 02.05.2019 / BUKHARA – SHAKHRISABS (cca 290 km) – SAMARKAND (cca 120 km)

Nakon doručka. Polazak za Shakrisabs (oko pet sati vožnje). Dolazak. Razgledanje gradića u kome je većina kulturno- historijskih spomenika vezana za ime Timura Velikog, poznatog u historiji i kao Tamerlen, koji je tu rođen. Iako je potekao iz malog klana, uspio je da postane najveći među najvećima. Razgledanje Ak-saraja, Bijele palate, kompleksa Dor-Us-Saodat, džamije Khazrat-imama, i dr. Nastavak putovanja za Samarkand (oko dva i po sata vožnje). Dolazak. Smeštaj u hotel. Noćenje.

VIII DAN / 03.05.2019 / SAMARKAND

Nakon doručka cjelodnevno razgledanje Samarkanda. To je jedan od najpoznatijih gradova na Putu svile, a zbog svog velikog značaja i ekonomske moći koju je imao, postao je jedna od najljepših i najluksuznijih prijestolnica centralne Azije. Timur Veliki je doveo najbolje umjetnike i zanatlije iz svih pokorenih i opljačkanih zemalja i od grada napravio najvrijedniji i najljepši islamski arhitektonski biser. Razgledanje Trga Registan (remek-djelo srednjovijekovne arhitekture), Bibi Khanum džamije i Siab bazara, Gur Emir mauzoleja… Ostavlja vam se slobodno vrijeme za kupovinu suvenira i uživanju u začinima. Noćenje u hotelu.

IX DAN / 04.05.2019 / SAMARKAND – TASHKENT (cca 350 km)

Nakon doručka i odjave iz hotela kraće razgledanje Samarkanda: Shakhi Zinda nekropola, Ulugbek opservatorije i starog naselja Afrosiyab, mauzolej Daniela. Transfer na voz za Tashkent. Dolazak u Tashkent. Večera u restoranu te nakon večere transfer na aerodrom.

X DAN / 05.05.2018 / TASHKENT – ISTANBUL – SARAJEVO

Transfer do aerodroma najmanje 2 h prije leta. Polijetanje za Istanbul u 02:40 h na letu TK 371. Slijetanje u Istanbul u 05:50 h. Polijetanje za Sarajevo u 07:15 h na letu TK 1021. Slijetanje u Sarajevo u 08:10 h. (Sva vremena su lokalna.)

NAPOMENA: PREDLOŽENI PROGRAM JE PRIJEDLOG I MOŽE DOĆI DO ODREĐENIH IZMJENA U RASPOREDU POSJETE TURISTIČKIM ATRAKCIJAMA. MOŽE DOĆI DO PROMJENE VREMENA LOKALNOG LETA.


DODATNE INFORMACIJE

U cijenu uključeno:
 • avio prevoz na relaciji Sarajevo-Istanbul-Tashkent-Istanbul-Sarajevo
 • lokalni let Tashkent – Urghench
 • vozna karta na relaciji Samarkand – Tashkent
 • transferi od aerodroma do hotela / povratni
 • 8 noćenja u hotelima 3* (u Khivi i Samarkandu) i 4*( u Tashkentu, Bukhari) na bazi noćenja sa doručkom (doručak u hotelu) u 1/2 sobama
 • vodič na engleskom jeziku u Uzbekistanu
 • svi izleti, transferi klimatiziranim autobusom i ulaznice koje su pomenute u programu
 • 3 večere u Bukhari i Kivi i Tashkentu
 • Pratilac putovanja iz Relax Tours-a (uz minimalno 20 uplata)
 • organizacija putovanja
U cijenu nije uključeno:
 • aerodromske takse 269 Eura
 • viza sa troškovima ishođenja: 25 Eur
 • napojnice u toku putovanja 25 Eura
 • moguće troškove za video i fotografisanje u određenim objektima
 • doplatu za polupansion
 • osiguranje
 • doplata za jednokrevetnu sobu: 350 KM