Poljska

Poljska

Poljska (na matičnom jeziku: Polska), nalazi se u sjevernom dijelu centralne Evrope. Jedna od najvećih država Evrope, na zapadu se graniči sa Njemačkom, na jugu sa Češkom i Slovačkom, na istoku sa Ukrajinom i Bjelorusijom, a na sjeveru: Litvanijom, ruskom enklavom – Kalinjingradska oblast i Baltičkim morem. Površina Poljske iznosi 312 679 km2, što je čini 69. po veličini zemljom na svijetu i devetom u Evropi.

warsava

Varšava (Warsaw)

Uprkos velikim stradanjima i destrukciji kroz koje su zemlja i njen narod prošli tokom Drugog svjetskog rata, danas se u Poljskoj nalazi čak 14 kulturnih baština na listi UNESCO-a, kao i mnogi prirodni rezervati, jedinstveni u Evropi.

Prestolnica Poljske praktično je ponovo sazidana posle razaranja u Drugom svjetskom ratu. Iako su u centru grada u poslijeratnom periodu izgrađeni mnogi soliteri, u jednom periodu oni blokovski – koji podsjećaju na dane komunizma (na pr. Staljinova Palata kulture i nauke), u starom dijelu grada (Staro mjasto), nalazi se potpuno rekonstruisan stari dio grada. Stari dio grada, Muzej Šopena, “Kraljevska ruta”, kao i bivši Jevrejski geto, najčešče su posjećena mjesta od strane turista.

Krakov (Krakow)

Nekadašnja prestolnica Poljske, sa svojim predivnim starim dijelom grada koji je dio UNESCO-ve svjetske kulturne baštine, jedan je od najposjećenijih evropskih atrakcija. Većina turista najčešće je očarana magičnom atmosferom srednjovjekovnog Krakova i njegovom arhitekturom. Stare katedrale, renesansni dvorci, barokne crkve i teatar u Art Nouveau stilu, samo su neki od čuvenih usputnih stanica Krakova. Ipak, pored istorije grad je poznat i po velikom broju spomenika, muzeja, ali i kafea, restorana i klubova, koji Krakov čine i izuzetno zanimljivim mjestom za zabavu i noćni provod.

Gdanjsk (Gdansk, bivši Danzig)

Bivši njemački Danzig, danas Gdanjsk, važi za izuzetno lijep i šarmantan gradić – primorsku luku na obali Baltika. Osim blage klime, obala oko Gdanjska prepuna je plaža i primorskih rizorta (na primer, čuveni – Sopot), koji privlače veliki broj turista iz sjeverne i centralne Evrope. Unutar starog dijela grada, vidjet ćete neke od najlepših primeraka srednjovjekovne arhitekture centralne Evrope – najveću na svijetu crkvu sagrađenu od cigle u gotskom stilu i ostatke srednjovekovne luke sa starim kranom za brodove. Današnji Gdanjsk često se povezuje sa Leh Valensom i pokretom “Solidarnost”, pokretače serije protesta koji su doveli do kraja Istočnog bloka.

Planinski venac Beskidi (Bieszczady)

Pastoralni krajolici zelenih, planinskih proplanaka na granici sa susjednom Slovačkom, raj su za romantičare, usamljenike, ali i zaljubljenike u prirodu. Čitav kraj postao je poznat i po tradicionalnim, starim drvenim crkvama od kojih su neke nedavno uvrštene na listu UNESCO-ve svjetske kulturne baštine. Bezvremeni predjeli Beskida spadaju u neke od najusamljenijih dijelova Evrope, a njihov biljni i životinjski svijet čine ih jednim od najpoželjnijih destinacija za odmor. Beskidi su naročito posjećeni tokom ljetnjeg i jesenjeg perioda, ali i tokom zime kada su najpopularniji njihovi ski centri.

Čestohova (Czestochowa)

Gradić Čestohova nalazi se u srcu Krakovsko-čestohovskog gorja, regiona poznatog po praistorijskim, krečnjačkim stijenama iz doba Jure i čuvenom Manastiru Jasna Gora –mjestu hodočašća sa ikonom Crne Madone iz XVII veka, zaštitnicom Poljske. Za većinu Poljaka, ovo hodočašće ne samo da je najvažnije u zemlji, već je jedno od najznačajnijih u Evropi.

Dvorac Malbork

U odnosu na površinu, srednjovekovna tvrđava teutonskih vitezova u Malborku, na rijeci Nogat, važi za najveći zamak na svijetu. Građen je počev od XIII vijeka, za vrijeme Krstaških ratova, a završen 1406. godine, kada su njemački vitezovi pokorili pagansko pleme Prusa i premjestili svoje sjedište iz Venecije u Malbork. Teutonci su zamak na njemačkom nazvali Marienburg (Zamak Djevice Marije), a kasnije oko tvrđave je iznikao i istoimeni grad. Zamak je uvršten na listu UNESCO-ve svjetske kulturne baštine.

Mazurska jezera (Pojezierze Mazurskie)

Jezerska oblast sa više od 2000 jezrera, nalazi se u sjeveroistočnom dijelu zemlje, u pokrajini Mazuriji. Oblast je nedavno uvrštena među finaliste na listi novih Sedam svjetskih čuda prirode, koju je organizovao UNESCO. Slikovita priroda oko jezera omiljena je među ljubiteljima jedrenja, pecanja, ali i za bicikliste, šetače i sve one koji vole mir, tišinu i netaknutu prirodu. Osim vodenih sportova, u okolini jezera postoji i nekoliko istorijskih znamenitosti: tvrđave – zamkovi Reszel, Nidzica i Gizycko, prelijepa barokna crkva Swieta Lipka i Hitlerov vojni štab u šumi, blizu gradića Ketrzyn-a.

Logor Aušvic (Oswiecim)

Provincijalni gradić Oswiecim, na njemačkom Auschwitz (Aušvic), poznat je širom svijeta po izuzetnom zlu i nečovječnosti koja se dogodila u najvećem, nacističkom takozvanom radnom logoru za istrebljenje. Tokom Drugog svjetskog rata, u njemu je zauvijek nestalo 1,5 miliona ljudi. Unutar kampa danas postoji muzejska postavka koja posjetioca natjera na razmišljanje u vezi osnovnih vrijednosti, humanizma i ljudskog ponosa.

Planine Visoke Tatre (Vysoké Tatry)

Najviše planine Evrope između Alpa i Kavkaza, sa stjenovitim vrhovima pokrivenim snijegom tokom čitave godine, živopisnim jezerima, vodopadima i dolinama, čine ovo mjesto jednim od najlepših prirodnih rezervata Poljske. Oko 250 kilometara staza za pješačenje i veliki broj staza za skijanje, zadovoljiće i one najprohtjevnije planinare i skijaše. Najpoznatiji ski centar ove oblasti je Zakopane, gradić u podnožju planine sa prelijepim pejzažima i interesantnom kulturom.

 

Vroclav (Wroclaw)

Prestolnica oblasti Donje Šlezije (Dolny Slask), nekadašnji njemački Breslau, a danas Vroclav, mjesto je jednog od najvećih i najljepših starih gradskih jezgra izgrađenih na ostrvcima, povezanih sa preko 100 mostova. Osim ove jedinstvene lokacije, Vroclav plijeni i mnogim gotskim, baroknim i zdanjima u Art Nouveau stilu, koja sjećaju na izuzetno interesantnu i donekle komplikovanu istoriju ovog područja. Kultura i istorija Vroclava duboko su isprepletene uticajem Njemačke, Austrije, Poljske i Češke (Bohemije).  Posle Drugog svetskog rata, kompletno njemačko stanovništvo Vroclava je prognano i “zamjenjeno” Poljacima iz ukrajinskog Lavova, koji je ostao u tadašnjim granicama Sovjetskog saveza.

 

 

Ivana Dukčević Budja, Furaj.ba

SHARE
Prethodni članakDelicije Osla
Naredni članakAlgarve – jug Portugala