Večer kraljice Katarine

  Večer kraljice Katarine

  Nakon što je 25. oktobra u Mostaru obilježena godišnjica smrti čuvene kraljice Katarine, 28. oktobra slijedi Večer kraljice Katarine u Pozorišnoj kafani s početkom u 19 sati.

  (Iz kolekcije Aide Korman posvećene kraljici Katarini; revija u Hadrijanovom hramu u Rimu.)

  Noć će proteći uz degustaciju proizvoda autentičnih za jug, dok će o životu, važnosti i djelima kraljice Katarine govoriti poduzetnik Marinko Brkić, književnica Enisa Bukvić i modna kreatorka Aida Korman, koja će već dan kasnije uraditi i photoshooting njenih kostima na tvrđavi Stjepana Kosače iznad Blagaja.

  Sve ove aktivnosti dešavaju se u okviru projekta Hercegovačko-neretvanskog kantona, čiji je cilj brendiranje turizma i destinacija.

  “Figura kraljice Katarine je pravi historijski primjer multikulturalne tradicije u BiH. Članovi njene familije pripadali su svim vjerama odavnina prisutnim na ovom području, polazeći od bogumila, preko pravoslavaca, zatim katolika i na kraju muslimana. Preko kraljice Katarine je očigledno i postojanje daleke ali izuzetne veze između BiH i Italije. Polazeći od datih činjenica vezanih za bosanskohercegovački identitet, humska princeza i bosanska kraljica velika je inspiracija za promociju naše kulture i turizma”, kaže Aida Korman, dodajući da će u dogovoru s bh. zajednicom u Rimu “Bosna u srcu” članovi ovog udruženja početkom novembra također položiti cvijeće na spomen ploči kraljice Katarine u rimskoj crkvi Santa Maria in Ara Coeli.

  (Rimska crkva u kojoj je kraljica Katarina sahranjena.)

  “Sve inicijative imaju za cilj da ožive duh kraljice Katarine, koja simbolizuje jaku ženu, nositeljicu humanizma, tradicije, državnosti i multikulturalizma.”

  Projekat s još mnogo aktivnosti razvijat će se do 2021. godine.