Večera u bijelom

Večera u bijelom

“Diner en Blanc” (Večera u bijelom) organizira se svake godine na lokaciji koja se drži u tajnosti do posljednje minute. Na hiljade građana Pariza proslavilo je 13.06.2013. godine 25. godišnjicu tradicionalnog događaja poznatog kao “Večera u bijelom”. Zvanice su mogle da prisustvuju samo uz pozivnicu, a lokacija im je saopštena tek sat vremena pred početak večere.

“Večera u bijelom” se održava svake godine na nekom od zabranjenih mjesta za okupljenje u Parizu. Tradicija je počela prije 25 godina, kada se okupila grupa od deset prijatelja koji su poželjeli da jedu na zabranjenoj lokaciji.

“Cilj i jeste da sve ne izgleda toliko pitomo, ali ipak elegantno i šarmantno”, rekao je jedan od gostiju Jean Philippe Reutersu. Oni koji vole ovakve “tajne kuhinje” sami pripremaju svoju večeru, spakuju je te se sastaju sa ostalima na tajnim lokacijama u centru Pariza. Sushi i morski plodovi, kao i tradicionalne francuske bagete, samo su neka od jela sa ovogodišnjeg menija, a sve to uz boce i boce šampanjca.

Ovaj događaj se dešava svake godine na različitim lokacijama pariskih monumenata, a ove godine, na 25. godišnjicu “Diner en Blanc” izabrana je poznata piramida ispred Louvre-a

“Ne mogu biti sretnija što se održava ovdje. Student sam Historije umjetnosti, ja o ovome učim, tako da biti ovdje večeras sa svim ovim ljudima je nevjerovatno”, rekla je Britanka Emma.

Ranije je večera organizirana ispred Notre Dama, kao i Place de la Concorde, podno Champs Elysees-a. Ideja o organizaciji ovog jedinstvenog događaja pokazala se popularnom te se održava širom svijeta, od Rusije, Japana do SAD-a.

Organizatori kažu da svake godine broj prisutnih raste, a ovoga puta bilo ih je oko 15.000. Na spisku zvanica možete se naći jedino ako ste i ranije prisustvovali večeri, ili ako vas je lično pozvao neko ko jeste. Ako se jednom ne pojavite, više vas neće zvati na ovaj događaj. Muškarci i žene sjede na suprotnim stranama stola, a niko ne smije da počne sa jelom dok se svi gosti ne smjeste. Gozba traje do ponoći, kada je svaki gost u obavezi da počisti za sobom.

 

Pripremila: Elvira Leka, Furaj.ba