Veliki bh. umjetnik Džeko Hodžić organizira niz izložbi povodom 70. rođendana

    Veliki bh. umjetnik Džeko Hodžić organizira niz izložbi povodom 70. rođendana

    Istaknuti bosanskohercegovački umjetnik i akademski slikar Džeko Hodžić u povodu svog 70. rođendana ove godine organizira niz samostalnih izložbi pod zajedničkim nazivom „Apokalipsa“.

    Džeko Hodžić, rođen u 1950. godine u Godijevu kod Bijelog Polja (Crna Gora), nakon izložbe u okviru Festivala „Sarajevska zima“, koja će u galeriji Collegium artisticum u Sarajevu biti otvorena 5. marta, svoj veliki ciklus radova predstavit će u Podgorici u mjesecu maju, te Tuzli i Bihaću u oktobru i novembru.

    Publika će imati priliku na jednom mjestu vidjeti tri grandiozna triptiha, od kojih su dva, „Apokalipsa I“ i „Apokalipsa II“, proteklih godina bila prezentirana javnosti, prvi u Historijskom muzeju 2016. godine a drugi u Vijećnici 2017. Triptih „Apokalipsa III“, kao i niz radova manjeg, galerijskog formata, među kojima i same po sebi izuzetno interesantne i intrigantne popratne skice i studije za ciklus „Apokalipsa“, po prvi put će biti predstavljeni javnosti.

    Svečano otvaranje izložbe u Sarajevu bit će održano u četvrtak, 5. marta sa početkom u 19.30 sati, a izložba će za posjetioce biti otvorena do 25. marta.