Vikend na Bjelašnici: Novi Škodini modeli i utrka “Bjela”

  Vikend na Bjelašnici: Novi Škodini modeli i utrka “Bjela”

  Proteklog vikenda, na planini Bjelašnica je održana međunarodna downhill utrka „Bjela DH“.

  Foto: PR

  Nakon pet uspješno održanih biciklističkih utrka u disciplini downhill na Trebeviću, u 2021. g. utrka se obilježava na novoj lokaciju na olimpijskoj planini Bjelašnica čime je popularna „TrebaDH“ dobila novi naziv „BjelaDH“.

  I ove godine, utrka je održana pod pokroviteljstvom i pravilima Biciklističkog saveza Bosne i Hercegovine i Međunarodne biciklističke unije (UCI) u klasi C2.

  U skladu sa propozicijama, utrka je održana 12.09.2021. godine, dok su dan ranije takmičari imali priliku da obave redovne trenige i ostale potrebne pripreme.

  Od 40 prijavljenih takmičara na utrci je nastupilo ukupno 35 takmičara iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Slovenije, Francuske i Švicarske. Takmičari su nastupali u tri kategorije (MEN Elite/MEN Junior – UCI kategorija, MEN Masters – Veterani i kategorija MEN Hobby – Amateri).

  U najjačoj kategoriji MEN Elite pobjedu je odnio francuski vozač Gauthier Loncke sa vremenom 02:46,50 čime je postavio i rekord staze, dok su drugo, odnosno treće vrijeme bili slovenac Kristjan Vreček i švicarac Bastien Ranger. Najbolji bosanskohercegovački takmičar je bio Tarik Hadžić na šestom mjestu, koji je nakon ovoga plasmana ujedno i novi državni prvak.

  U kategoriji Men Masters najbrži je bio hrvatski takmičar Berislav Topol, dok je u konkurenciji amatera najbrži bio Ammar Mataradžija. ŠKODA je, tradicionalno, bila partner utrke.

  Publika je uživala u prelijepom sunčanom danu i imala je priliku pogledati nove ŠKODA izložbene modele.