Vilsonovo šetalište

    Vilsonovo šetalište

    Šetalište za mnoge Sarajlije nema nikakvo historijsko značenje, ali sa druge strane ima ono sentimentalno. 480 lipa zaklonilo je zagrljaje i poljupce mnogih mladih, ali i onih starijih. Mnoge ljubavi upravo su započele na ovom šetalištu.

    Šta ova promenada predstavlja za grad Sarajevo tek se može vidjeti u popodnevnim satima i vikendom kada se zatvori za saobraćaj, a njime ovladaju brojni šetači, trkači, biciklisti, roleri, roditelji s djecom, psi raznih pasmina u pratnji svojih vlasnika, dok na klupama pored Miljacke zaljubljeni parovi šapuću poljupcima. Ovdje ne dolaze samo građani nastanjeni u obližnjim ulicama, nego i iz drugih dijelova grada, jer je jedino mjesto koje ljudima u urbanoj zoni pruža direktan kontakt s prirodom šetajući ispod velikih krošnji alejom stabala kestena i lipe.

    Vilsonovo šetalište nosi naziv po imenu nekadašnjeg predsjednika SAD-a, Thomasa Woodrowa Wilsona, a sagrađeno je u doba vladavine Austro-Ugarske. Tada se šetalište nazivalo Kalajeva promenada, prema imenu diplomate, političara, ministra finansija i poglavara BiH, Benjamina Kalaja. Nakon pada monarhije, Kalajeva promenada dobija naziv Vilsonovo šetalište. No, njegov naziv ni u kasnijim periodima neće ostati pošteđen promjena, pa je od 1941. do 1945. godine bio preimenovan u Musolinijevo šetalište. Padom fašističke ideologije, naziv ulice ponovo je vraćen, da bi 1960. opet bio promijenjen a ova ulica dobila naziv Omladinsko šetalište. Kasnije će mu po treći put biti vraćen naziv Vilsonovo šetalište, kako ga ljudi najvećim dijelom jedino i poznaju.

    Odlično je za potpuno opuštanje.