Vječna debata: Čiji ćevapi su bolji i ukusniji

  Vječna debata: Čiji ćevapi su bolji i ukusniji

  Jedno od glavnih obilježja bosanske kuhinje su ćevapi. Ako posjetite Bosnu i Hercegovinu, ne smijete otići bez da ste probali ćevape. To je isto kao i bacanje novčića u Trevi fontanu u Rimu, kako bi se nekada vratili u vječni grad, s tim da ćete, ako probate ćevape, sigurno opet poželjeti iste i požuriti da ih opet pojedete u nekoj od bosanskohercegovačkih ćevabdžinica.

  Ćevape kao jelo su u Bosnu i Hercegovinu donijeli Turci. Ćevapi se ne jedu s ajvarom i pomfritom. Ako ste ih negdje tako probali – isto kao da ih niste ni jeli. U BiH ćete ih jesti s lukom ili kajmakom, a uz to ćete piti jogurt ili kefir. Tek nakon što ste pojeli ćevape možete pribjeći nekom drugom piću.

  Postoji nekoliko varijacija spremanja ćevapa, a uz to i vječna debata čiji ćevapi su bolji i ukusniji.

  Tako ćete u Sarajevu pojesti ćevapčiće u somunu koji je naparen ili ne, sa sitno sjeckanim lukom ili eventualno kajmakom. Zavisno od toga koliko ste gladni ili možete pojesti, možete birati između “petice”, “desetke” i “petnaeske” u pola ili čitavom somunu. U pojedinim lokalima možete dobiti i gurmansku porciju od dvadeset ćevapa. Uz to ide naravno jogurt ili kefir.

  U Tuzli i okolini ćete pojesti ćevape koji pravom znalcu nisu ni slični sarajevskim. Tuzlanski se ćevapi serviraju u lepini koja nije naparena već se posipa tzv. „polivom“ odnosno preljevom koji opet predstavlja kulinarsku tajnu. Lepina se onda, zavisno od želje onogo ko ih jede, još okrene na roštilju da bi dobila tzv. hrskavost. Mnogo ljudi ne voli da se lepina mnogo prži jer jednostavno voli da jede mekše i sočnije tijesto. Uz ćevape ćete dobiti uglavnom luk sječen na kriške. Tako sječen luk pravim znalcima nije ni blizu isti kao luk usitnjen na kockice. Ovdje ćete naručiti malu porciju ćevapa (5 ćevapa u maloj lepini), srednju porciju (5 ćevapa u velikoj lepini) ili veliku (10 ćevapa u velikoj lepini). Uz to naravno neizbježno ide i jogurt.

  Sljedeći su Banjalučki ćevapi. Oni naravno za jednog znalca ćevapa, nisu ni približno isti ćevapima iz Sarajeva i Tuzle. U Banjaluci ćete dobiti 16 ćevapa poredanih u formaciju 4:4 u velikoj porciji ili formacija 2:4, tj. 8 ćevapa u maloj porciji. Isto tako možete naručiti i 8 ili 16 ćevapa. Banjalučka lepina nije ni slična tuzlanskoj lepini ili sarajevskom somunu, tako da je i Banjalučki ćevap poseban. Naravno i uz ove ćevape ide samo luk.

  Četvrta varijanta ćevapa je Travnički ćevap za koji se mnogi ljubitelje ćevapa nosi titulu najboljeg ćevapa u BiH. Travnički ćevapi predstavlja kombinaciju između Tuzlanskog i Sarajevskog ćevapa, a krasi ga neobjašnjiv i poseban okus.

  Ovo su četiri glavne varijacije omiljenog jela u BiH, kako kod turista tako i kod domaćeg stanovništva, ali i u svim ostalim gradovima ćevapi su neizostavan dio menija.