Vlašić, prva bh. ‘corona free’ destinacija spremna za zimsku turističku sezonu

  Vlašić, prva bh. ‘corona free’ destinacija spremna za zimsku turističku sezonu

  Ove godine, za razliku od prethodnih, zvanično otvaranje zimske turističke sezone na području SBK/KSB, uslijed pojave pandemije koronavirusa, bit će obilježeno  u subotu, 19.12.2020. godine uz dosta izmijenjene prilike.

  Foto: TZ Travnik

  Užem krugu učesnika i posjetitelja, uz uvažavanje svih zakonom propisanih mjera, u hotelu Pahuljica na Vlašiću sa početkom u 14 sati, Turistička zajednica SBK/KSB  prezentirat će novu i trenutnim uslovima prilagođenu  najavu zimske turističke sezone na području SBK/KSB.

  Proteklih godina, zimska turistička sezona započinjala je uz brojne sportsko-zabavne aktivnosti i evente, međutim ova zima će biti drukčija od svih drugih, kazao je direktor Turističkog ureda TZ SBK/KSB Miroslav Matošević.

  „Potrudili  smo se da svim ljubiteljima zimskog doživljaja i ove zimske sezone omogućimo nesmetano uživanje na planini, s tim da ćemo  nastojati obezbijediti, kako domaćim i stranim turistima, tako i svim zaposlenicima i dionicima iz oblasti turizma, prije svega sasvim siguran boravak na području Srednjobosanskog kantona“, kazao je Matošević.

  Turistička zajednica SBK/KSB je u saradnji sa nadležnim partnerima u okviru priprema za zimsku turističku sezonu  utemeljila i razvila „Interni  COVID-19 protokol“ koji, pored zakonom propisanih mjera nudi i opsežan spisak dodatnih preventivnih preporuka i kriterija za suzbijanje zaraze koronavirusom, kao i preporuke kako reagirati ukoliko dođe do zaraze, naglasio je Matošević.

  Matošević je pojasnio da Protokol sadrži opsežan niz kriterija koje dionici turističke destinacije trebaju poduzeti prilikom odvijanja svojih turističkih aktivnosti, u okviru kojeg će preduzeća i drugi akteri koji se odluče na primjenu predloženih mjera dobiti certifikat „WINTER SAFE DESTINATION“  i sve pogodnosti koje on nudi.

  Foto: TZ Travnik

  Kako ističu iz TZ SBK/KS, upravo nositelji certifikata će biti promovirani kao poduzeća i akteri koji iznimno brinu o sigurnosti svojih gostiju i uposlenika u promotivnim kampanjama Turističke zajednice, ali i u kampanjama drugih subjekata kao sigurni poslovni subjekti.

  Ovom prilikom, bit će potpisani i sporazumi o saradnji sa Općinom Travnik, Zavodom za javno zdravstvo SBK/KSB,  Domom zdravlja Travnik i preduzećem Pharmamed  u okviru za realizacije aktivnosti provedbe Internog COVID-19 protokola tokom zimske turističke sezone.

  Pored Internog COVID-19 protokola po pitanju sigurnosti na Vlašiću biti će  poduzete i  mjere u cilju  sigurnog odvijanja turističkih aktivnosti. Trenutno su u pripremi aktivnosti uspostave sezonske ambulante koja će pored uobičajenih liječničkih pregleda i intervencija imati i poseban dio za preglede i liječenje osoba sa simptomima COVID -19 virusa.

  Također, tokom zimske sezone bit će osigurano i pet free covid – 19 zona za dezinfekciju, a svi turisti će imati i mogućnost testiranja na COVID-19 na vlastiti zahtjev uz popust od 10 posto.

  Matošević je na kraju još naglasio da su najavljeni i brojni aranžmani unutar hotelskih preduzeća sa 40% popusta na COVID-19 test koji će biti namijenjen turistima koji će imati obavezu testiranja na COVID – 19 pri povratku u svoju matičnu zemlju.  Osnovi uslov će biti da gost boravi više od tri dana u registriranom hotelskom smještaju i da je prijavljen u sistemu evidencije u TZ SBK/KSB.

  Zato što jedan članak nije dovoljan…

  VLAŠIĆ

  SKI CENTAR BABANOVAC

  SKI CENTAR RANČA

  AUTOBUSOM CENTROTRANSA NA BJELAŠNICU I VLAŠIĆ

  10 RAZLOGA ZAŠTO POSJETITI TRAVNIK

  HOTEL BLANCA RESORT&SPA

  HOTEL SUNCE VLAŠIĆ