Vlašić

Planina Vlašić, značajna turistička destinacija BiH, dobila je naziv po nomadskom stanovništvu Vlasima i posebno je aktuelna zimi jer je izrazito dobro opremljena za zimski turizam. Mnogi kažu da je Vlašić nalik na jednu veliku tvrđavu na čijim padinama su zastupljeni sportovi alpskog i nordijskog skijanja, noćnog skijanja, snow safarija, sankanja i noćni provod.

Vlašić - Furaj.ba
Vlašić; Foto: Furaj.ba

Udaljena je 28km od Travnika sa nadmorskom visinom  od 1943m što je ujedno i najviši vrh zvani Paljenik pa ga često posjećuju i paraglajderi. Poznato je da se vlašićki zrak zbog cjelokupnog ambijenta preporučuje svima onima koji imaju problemima sa disajnim putem.

Dolazak na rekreaciono područje Babanovac moguće je iz više pravaca

Travnik-Turbe-Babanovac

Banja Luka-Skender VakufBabanovac

Bugojno-Donji Vakuf-Turbe-Babanovac i

Jajce-Donji Vakuf –Turbe-Babanovac.

Ponuda koju pruža Babanovac, svojevrsni centar za ski sportove je raznovrsna. Naime,  opremljen je sa stazom dužine 15 kilometara, skijaškim liftovima, hotelima, apartmanima, vikendicama i pansionima. Šumoviti pašnjački predjeli sa ski-liftovima izvanredne su staze za alpsko i nordijsko skijanje, snowboard i sankanje.

Liftovi su slijedeći:

-“Ugar” sa kapacitetom od 650 skijaša za jedan sat (nije u funkciji),

– “Markovac” sa također 650 skijaša po satu,

– Dupli, sidro-lift “Babanovac” kapaciteta 2100 skijaša po satu noćno skijanje,

– Posljednje izgrađeni ski-lift “Visovi” ima kapacitet od 900 skijaša po satu (nije u funkciji).

– “Baby” ski-lift za djecu i početnike sa kapacitetom od 300 skijaša za jedan sat. Ovaj lift  opremljen je reflektorima za noćno skijanje koje startuje svaku noć od 17:00 do 22:00.

Redovne autobusne linije na relaciji Travnik – Babanovac su u 10,00 i 15,10 sati, a povratak u 11,35 i 16,00 sati (osim nedjelje). Nedjeljom iz Travnika je polazak u 10,00, a sa Babanovca u 16,00 sati. Cijena 3,50 KM (1,80 Eur) u jednom pravcu.

Cijena parkinga u sklopu hotela Babanovac je 5,00 KM (2,50 eur) poludnevna i 7,00 KM (3,50 Eur) dnevna.

Furaj.ba

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi