Vodopad Ugrić i Ugar

  Vodopad Ugrić i Ugar

  Rekreacioni centar Vlašić, Babanovac udaljen je 28km od Travnika i čitavo područje obiluje izrazito bogatom turističkom ponudom, pa dolaskom na plato mogućnosti ima za sve, bilo da ste došli zbog izleta, brdskog biciklizma ili neizostavne  šetnje do ledene planinske ljepotice rijeke Ugar, desne pritoke Vrbasa.

  Zaljubljenici u prirodu mogu se uputi u smjeru sjevera laganom šetnjom uz povremeno zastajanje u cilju slikanja čuvenog Tornjaka sve do ski lifta Ugar i sela Čatići odakle se otvara jedinstven pogled prema Vlašiću. Put u jednom dijelu podrazumjeva prolazak kroz gustu šumu, ali i to je zadovoljstvo jer ćete naići na ružu „Rosa Brandis“ karakterističnu upravo za ovo područje po tome što nema trnja. Ukoliko je probate prenijeti u grad,  neće to biti ona  „Rosa Brandis“ kao na Vlašiću jer u gradskoj zoni ovaj cvijet pušta bodlje.

   

   

  Dalje rijeka stvara udubljenje sa neprohodnim kanjonom i mnoštvom divljih brzaca i virova, pa i vodopad sa nesvakidašnjom mogučnošću prolaska ispod njega. Put dalje možete nastaviti niz kanjon do drugog vodopada zvanog Ugar, pa uzbrdo prema selu Šišava i opet cvijetnom polju, ovaj put rozih i žutih orhideja. Naselje vikendice znak je da ste opet na početnom platou.