Vrelo ostaje bistro. Vrelo ostaje vrelo.

Vrelo ostaje bistro. Vrelo ostaje vrelo.

Prema starim zapisima londonskih novina još iz 19. stoljeća područje Vrela Bosne se opisuje kao najljepše mjesto na svijetu, sa vazduhom koji krijepi, klimom koja očarava, sa pejzažom koji bi mogao uliti pjesničko raspoloženje, i zelenilom koje odmara. Status koju su svjetski mediji dodjeljivali ovom biseru rijeke Bosne zadržao se i danas, pa nije ni čudo što nam prilikom svake posjete ostaje srce puno Bosne i sevdaha koji ispunjava.

Fotografije: Sanja Gogić Kanta

Sam prostor Vrela Bosne predstavlja izvorišni dio rijeke Bosne i smješten je jugozapadno od grada Sarajeva (na udaljenosti od 12 kilometara), ispod obronaka planina Igmana i Bjelašnice. Cjelokupan ambijent posmatramo kao jedan cjeloviti dio koji uključuje  Ilidžu-Vrelo Bosne-Stojčevac  kompaktnu dimenziju gdje priroda poptuno caruje.

Sadašnji izgled područje Ilidže zajedno sa Vrelom Bosne dobiva u vrijeme Austro-ugarske vladavine kada se i bilježe rekreativni sportovi poput lova, ribolova, jahanja, vožnje čamcem, izleti, pješačenje i slično. U ovo doba izgrađeni su i hoteli koji se nalaze na početku Velike aleje “Hungarija” (kasnije Hercegovina), “Austrija” (kasnije Srbija), “Bosna”, kao i veliki broj vila duž same aleje.

Izlet u prirodi možete početi atraktivnom šetnjom od samog tramvajskog terminala preko banjsko-turističkog naselja Ilidža odakle Vas prati zeleni tunel zasađenih stabala platana i kestena u dužini od 3,5 km, kao najljepši drvored u BiH. Aleju sačinjavaju 726 stabala javorolisnog platana, sađenih u 2 reda 1892. godine, te desetine stabala divljeg kestena koji su sađeni 1888. godine.

Na samom platou pri ulazu u Veliku Aleju dočekat će Vas brojni kočijaši sa primamljivim ponudama kojeuključuju nezaboravnu vožnju fijakerom do samog izvora uz pokoji ponosni komentar, anegdotu ili toplu preporuku.

Centralni dio se prostire na 603 hektara površine i sastoji se od više malih bistrih otočiča u zelenilu preko kojih se nadvijaju drveni mostovi za šetače, prostrane livade, parkovi za djecu i neizostavi bijeli labudovi. Ambijent se mora doživjeti jer niti jedna riječ nije suviše dovoljna ili ljiepa da predoči sve ono o čemu Vam govorimo.

S obzirom na značaj ovog prostora izuzetno je važna zaštita prirodnih resursa (flore, faune i vodenih tokova), zatim kulturnohistorijskog nasljeđa, izletničkog i turističkog potencijala, ali naročito zaštita izvorišta vode  što je jedan od razloga da je ovaj neskromni dar prirode  zaštićen i da je postao  Spomenik prirode “Vrelo Bosne”.

Cijena karte za školarce i penzionere iznosi jednu KM, organizirane grupe plaćaju 1,5 KM, a odrasli dvije KM.

Šta ostaje za kraj nego da u stilu Zabranjenog pušenja poručimo ono što ovdje svako zna. Dragi moji pravac Ilidža, put rijeka livada gdje teferici raja iz Sarajeva. Ćebe, pivara, roštilj i odbojka sve šareno poput ćilima. To je raja iz Sarajeva.

 

Elvira Leka, Furaj.ba