Vremenska prognoza za dane Bajrama i vikend

  Vremenska prognoza za dane Bajrama i vikend

  Danas će preovladavati pretežno sunčano i vruće. Razvoj naoblake u poslijepodnevnim satima može usloviti poneki lokalni pljusak sa grmljavinom u zapadnim, centralnim i istočnim područjima Bosne. Vjetar slab, u Bosni sjevernog i sjeveroistočnog smjera. U Hercegovini vjetar jugozapadnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 30 i 36°C, na jugu zemlje od 36 do 40°C.

  Square in Sarajevo

  U Sarajevu veći dio dana sunčano. Više oblačnosti u poslijepodnevnim satima. Najviša dnevna temperatura zraka oko 35°C.

  U petak, pretežno sunčano i vruće zadržat će se na jugu. U ostalim područjima sunčanije prije podne. Jači razvoj oblačnosti u drugoj polovini dana će usloviti lokalne pljuskove i grmljavinu. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 15 i 20°C, na jugu zemlje do 25°C. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 30 i 35°C, na jugu zemlje do 39°C.

  U subotu, u Bosni se uglavnom prognozira umjerena naoblaka. U jutarnjim satima više oblačnosti u istočnim područjima i dijelu centralne Bosne. U Hercegovini pretežno sunčano. Vjetar umjerene jačine sjevernog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 14 i 19°C, na jugu zemlje do 24°C. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 27 i 32°C, na jugu zemlje od 33 do 37°C.

  U nedjelju, u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano vrijeme. U jutarnjim satima po kotlinama i uz riječne tokove u Bosni će biti magle. Vjetar slab do umjerene jačine istočnog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 13 i 17°C, na jugu zemlje do 22°C. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 27 i 32°C, na jugu zemlje do 36°C.

  Žuti meteoalarm izdat je zbog visokih temperatura do 35 stepeni, izuzev planina, za područja Banje Luke, Foče, Sarajeva, Tuzle, Bihaća, Livna, Prijedora i Višegrada, narandžasti za područje Trebinja zbog temperatura do 38 stepeni, dok je za područje Mostara izdat crveni meteoalarm zbog ekstremno visokih temperatura koje mogu doseći 41 stepen.