Vremenska prognoza za vikend, 6. i 7. juni

  Vremenska prognoza za vikend, 6. i 7. juni

  Jutros je u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme. Kiša pada u većem dijelu zemlje. Bez padavina na sjeveroistoku Bosne.

  Foto: Pixabay

  Temperature zraka izmjerene u 8 sati (°C): Bjelašnica 7; Ivan Sedlo 13; Drvar, Livno i Sarajevo 16; Grude 17; Bihać, Bugojno, Trebinje. Sanski Most i Široki Brijeg 18; Zenica 19; Bijeljina, Jajce, Mostar, Neum i Stolac 20; Gradačac 21; Tuzla 22; Banja Luka i Doboj 23°C. Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 931Pa, za 11hPa je manji od normalnog i raste.

  Danas se u Bosni i Hercegovini oblačno vrijeme sa kišom i pljuskovima. Obilne padavine u Hercegovini i jugozapadu Bosne gdje se prognozira uglavnom između 40 i 80 litara kiše po metru kvadratnom, lokalno može pasti i preko 100 litara. Najmanje padavina se očekuje na istoku i sjeveroistoku Bosne. Vjetrovito u cijeloj zemlji. Očekuju se jaki, lokalno i olujni udari juga brzine 60 do 75 km/h. Poslije podne vjetar će oslabiti. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 17 i 24°C. U Sarajevu oblačno sa kišom. Najviša dnevna temperatura zraka oko 20°C.

  U subotu, 6. juna, u Bosni i Hercegovini djelomično vedro. U poslijepodnevnim satima širom zemlje su mogući lokalni pljuskovi i slaba grmljavina. Vjetar slab istočnog i jugoistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 10 i 15°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 20 i 26°C.

  U nedjelju, 7. juna, u Bosni i Hercegovini djelomično vedro. U drugoj polovini dana širom zemlje se očekuju lokalni pljuskovi i grmljavina. Vjetar slab južnog i jugozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 10 i 16°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 22 i 27°C.

  U ponedjeljak, 8. juna, prognozira se pretežno oblačno i nestabilno vrijeme u cijeloj zemlji sa jačim pljuskovima i grmljavinom. Vjetar slab južnog i jugozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 11 i 16°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 20 i 25°C.