Za tranzit do Neuma preko Hrvatske nije potreban PCR test

  Za tranzit do Neuma preko Hrvatske nije potreban PCR test

  Ukoliko ovog ljeta budu željeli putovati u Neum preko Hrvatske, građani Bosne i Hercegovine u tranzitu neće biti obavezni predočiti negativni PCR testa ili morati u samoizolaciju.

  NEUM

  Prilikom tranzita kroz Hrvatsku potrebno je bez nepotrebnog zadržavanja koristiti najkraće putne pravce, uključujući i autoput tamo gdje je to moguće, a izlazak iz Hrvatske mora biti u što kraćem roku – najduže 12 sati od trenutka ulaska, što će granična policija provjeravati.

  “Državljanima trećih zemalja, koji nisu članovi porodice državljana država članica šengenskog prostora i država pridruženih šengenskom prostoru, niti su osobe s dugotrajnim boravištem na temelju Direktive Vijeća 2003/109/EZ od 25. decembra 2003. godine o statusu državljana trećih zemalja s dugotrajnim boravištem i osobama koje imaju pravo boravka temeljem drugih direktiva EU ili nacionalnog prava ili koje imaju nacionalne dugoročne vize, izuzev osoba iz tačke II ove odluke, odobrit će se tranzit kroz RH, uz obavezu napuštanja Republike Hrvatske u najkraćem roku, ali ne dužem od 12 sati od ulaska”, naveli su za bh. medije iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Hrvatske.

  Također, kada je u pitanju tranzit građani BiH nisu dužni popunjavati najavu ulaska na EnterCroatia.


  Hrvatska će turistima sufinansirati brze antigenske testove